Hlavní obsah

Maďaři v počítačové hře vybíjeli Romy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BUDAPEŠŤ

Značné pobouření vyvolala v Maďarsku počítačová hra s rasistickými motivy, při níž hráči až do úterý likvidovali Romy v jednotlivých částech země. Na hru s názvem Oláh Action upozornili pracovníci romského národnostního Rádia C. Provozovatel internetového portálu ji po protestech Romů okamžitě stáhl a zřejmě se vyhne i trestu.

Foto: Jan Řehounek

Jedna část stálé expozice o nymburských radnicích

Článek

Maďarská média označila hru, ve které se hráči bavili likvidací Romů v jednotlivých krajích země, za otřesnou. K "vyčištění" jednotlivých regionů přitom mohli hráči používat různé střelné zbraně.

Když se jim podařilo totálně vyhladit etnickou menšinu v jednom kraji, změnila se tato část mapy v bílé místo. Na obrazovce se objevil nápis Game over až když se hráči podařilo zlikvidovat všechny Romy na celém území Maďarska, které se následně celé vybílí.

Podle Romského tiskového střediska byla hra přístupna pouze několik dní, během nichž si ji vyzkoušelo na 4000 hráčů.

Majitel internetového portálu Gábor Dobay k tomu novinářům řekl, že jejich firma poskytuje zdarma prostor k publikování internetových stránek mnoha lidem. Připomněl, že nedokáží neustále kontrolovat obsah zhruba 55 000 stránek, přičemž zdůraznil, že jakmile byli na "závadnou stránku" upozorněni, zabránili její dostupnosti.

Právník Středoevropské univerzity v Budapešti Péter Molnár se domnívá, že podle maďarských zákonů nelze nikoho volat k trestní odpovědnosti, dokud se mu nedokáže, že svým jednáním podněcoval rasovou nesnášenlivost nebo se dopustil porušení lidských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám