Hlavní obsah

Maďaři se bouří proti rádiolokátoru NATO

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
BUDAPEŠŤ

Od středy probíhají protesty místních obyvatel a ochránců přírody proti výstavbě rádiolokátoru v chráněné oblasti na hoře Zengö v pohoří Mecsek na jihu Maďarska. V pátek proti stále početnějším ochranářům a aktivistům Greenpeace zasáhla bezpečnostní služba.

Foto: Alexandr Satinský

Ostravské druž.Nahoře zleva:R.Svěntý,T.Kořistka,M.Štěpánek, A.Satinský.Zleva dole:A.Vojkovská,F.Knotek,T.Kráčalík, P.Teslík,R.Kořínek,J.Petřvaldská

Článek

Asi 30 protestujících se však připoutalo řetězi ke stromům a zabránilo tak jejich kácení. Členové bezpečnostní služby se je vzápětí pokusili z místa odvléct násilím, ale další členové Greenpeace vylezli pomocí horolezecké výstroje přímo na stromy.

Ochranka v odpoledních hodinách opustila místo protestů za potlesku demonstrantů, mezi kterými vládne bojová nálada a čas si krátí zpíváním národních písní. "Víme, že se vrátí, ale ty stromy budeme chránit vlastnými těly. Nedovolíme za žádnou cenu, aby je pokáceli," řekl Maďarské televizi jeden z členů Greenpeace.

Mluvčí maďarského ministerstva obrany Zsolt Szabó prohlásil, že k výstavbě rádiolokátoru má resort všechna potřebná povolení. Přiznal však, že na ploše 0,2 hektaru musí před zahájením samotné výstavby pokácet větší množství stromů.

Ochránci přírody však tvrdí, že radar není nutné vystavět právě zde, ale NATO uvažuje také o lokalitě na území Slovinska. NATO už v minulosti postavilo rádiolokátory na dalších dvou místech v Maďarsku (Bánkút a Békéscsaba).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám