Hlavní obsah

Lotyšsko chce z peněz EU vybudovat plot proti Lukašenkovým migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga

Lotyšská vláda jedná s Evropskou komisí o využití unijních finančních prostředků na výstavbu plotu na hranicích s Běloruskem v souvislosti s migrační krizí. Brusel zvažuje poslat až 200 milionů eur (5 miliard Kč) na ochranu hranic Lotyšska, Litva a a Polska, upozornila agentura Leta.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšský premiér Krisjanis Karins

Článek

„Budeme jednat o využití těchto peněz také na stavbu plotu, který je důležitým nástrojem,” řekl premiér země Krisjanis Karins v rozhovoru pro lotyšskou televizi. Prostředky by podle něj mohly být použity na vybavení k posílení bezpečnosti hranic.

Skupina V4 plně podporuje Polsko v nynější krizi na hranicích s Běloruskem

Evropa

V neděli navštívil všechny tři zmíněné země polský premiér Mateusz Morawiecki, který si následně v úterý odjel kvůli migrační krizi na hranicích s Běloruskem zajistit podporu států Visegrádské čtyřky.

Polsko je přesvědčeno, že režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka účelově láká do Běloruska migranty a pak je posílá k hranicím s Evropskou unií v rámci hybridní války – zřejmě aby se pomstil za sankce, které sedmadvacítka uvalila kvůli porušování lidských práv.

Polsko zadrželo už přes tři sta převaděčů

Evropa

Lukašenko tento narativ popírá, i když minulý týden v rozhovoru pro BBC přiznal, že někteří běloruští vojáci zřejmě pomáhali migrantům přes hranice do Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám