Hlavní obsah

Loňský rok byl celosvětově nejteplejší

Aktualizováno

Rok 2015 byl globálně nejteplejším rokem za celou dobu měření. Ve středu to potvrdily americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) a Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Dosud byl nejteplejší rok 2014.

Foto: Profimedia.cz

Asie na spojených satelitních snímcích

Článek

„Celý systém se vytrvale otepluje,“ řekl listu The New York Times výzkumník NOAA Gerald A. Meehl. Průměrná teplota na Zemi loni byla 0,9 stupně Celsia nad průměrem 20. století a není vyloučené, že s roky 2014 a 2015 nastal v trendu oteplování zlom a oteplování významně zrychlilo. To ale podle vědců ukáží až následující roky.

Oteplování v nedávné době zčásti zapříčiňuje pravidelně se navracející jev El Niño, vědci ale upozorňují na dlouhodobý nárůst teploty na Zemi, za který podle velké části z nich mohou průmyslové emise a lidská činnost.

„Je nějaký důkaz, že se dlouhodobé oteplování zastavilo? Odpověď zní ne. To platilo už před loňským rokem, ale teď je to ještě evidentnější,“ uvedl expert NASA Gavin A. Schmidt.

Vědci varují před suchem a zvedáním hladiny oceánů, která by mohla zaplavit rozsáhlé pobřežní poblasti.

Na snaze udržet globální oteplování do konce století pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriální érou se v závěru loňského roku shodlo 196 zemí světa na klimatické konferenci v Paříži. Dohoda mimo jiné předpokládá, že za tímto účelem bude vynaloženo 100 miliard dolarů pro rozvojové země. Dohoda, kterou podepsali i největší znečišťovatelé USA a Čína, je ovšem nezávazná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám