Hlavní obsah

Londýn si chce posvítit na zahraniční agenty

Novinky, drk
Londýn

Britská vláda připravuje nový zákon namířený proti špionům cizích mocností. Každý člověk pracující pro zahraniční vládu se bude muset při vstupu na Britské ostrovy ohlásit. Pokud tak neučiní, bude se jednat o trestný čin a policie ho může stíhat. Informoval o tom britský deník The Times jen dva dny poté, co česká vláda oznámila vyhoštění 18 Rusů, které považuje za spolupracovníky ruských tajných služeb.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Článek

Podle dostupných informací by měl britský premiér Boris Johnson plán formálně oznámit při začátku nového zasedání londýnského parlamentu, které letos připadá na úterý 11. května.

Systém by fungoval následovně: v případě, že se pracovník cizího státu (ať už v jakékoli funkci) po příjezdu do Británie nezaregistruje, jednalo by se o trestný čin, za který by ho britská policie mohla stíhat a potrestat.

List The Times s odkazem na zdroje z ministerstva vnitra píše, že jde o součást širší snahy o posílení pravomocí v otázce stíhání a vyhošťování agentů zahraničních mocností.

Rusko vyhostí 10 diplomatů USA, velvyslanci doporučuje cestu domů

Evropa

Podobný přístup podle britských médií zvažuje také Austrálie nebo Spojené státy.

Ministr Raab podpořil Česko

Lze předpokládat, že připravovaný zákon je reakcí na zprávu bezpečnostního výboru sněmovny (ISC) z minulého roku, která upozornila na vměšování Ruska do britské vnitrostátní politiky, včetně zasahování Kremlu do referenda o skotské nezávislosti z roku 2014.

Johnson zablokoval tajnou zprávu o ruském vlivu v britské politice

Evropa

Na sociálních sítích vzbudil návrh podporu i posměch. Podle kritiků je představa, že zahraniční špioni předem ohlásí, že jdou špehovat, absurdní.

Jsme nadále odhodláni pohnat osoby zodpovědné za útok v Salisbury před spravedlnost a chválíme snahu českých úřadů učinit totéž.
Dominic Raab, britský ministr zahraničí

Informace o připravovaných krocích britské vlády přichází jen pár hodin poté, co se tamní ministr zahraničí Dominic Raab zastal Česka, které v sobotu oznámilo vyhoštění 18 členů ruské ambasády v reakci na informace o zapojení ruských zpravodajců do výbuchu ve Vrběticích před sedmi lety.

Spojené království stojí za Českem, ujistil Londýn

Evropa

„Spojené království vyjadřuje plnou podporu svým českým spojencům, kterým se podařilo odhalit, jak daleko jsou ruští zpravodajci schopni zajít ve snaze řídit škodlivé a nebezpečné operace v Evropě... Rusko musí upustit od takových akcí, které porušují základní zásady mezinárodního práva,“ uvedl Raab, který má po otci československé kořeny.

Česká policie v souvislosti s výbuchem ve Vrběticích pátrá po dvou mužích. Podle fotografií jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Juliji v britském Salisbury v roce 2018.

Kolář: Rusové paralyzovali českou ambasádu. Musíme vyhostit všechny jejich diplomaty

Domácí

„Jsme nadále odhodláni pohnat osoby zodpovědné za útok v Salisbury před spravedlnost a chválíme snahu českých úřadů učinit totéž,“ řekl ministr Raab. Tehdy britské úřady vyhostily ze země 23 ruských diplomatů a jejich spojenci včetně Česka následně přes 100 dalších.

Vztahy Spojeného království a Ruska nejsou podle britských médií dobré. Ruský velvyslanec v Londýně Andrej Kelin nedávno uvedl, že ministra Raaba už přes rok vůbec neviděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám