Hlavní obsah

Londýn: Rusové mají na Ukrajině logistické problémy, někteří byli zajati

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruské jednotky na Ukrajině narážejí na silný odpor a nepostupují tak rychle, jak plánovaly. Trápí je logistické problémy a část vojáků byla vyřazena z boje nebo zajata. Ve svém nejnovějším hodnocení situace na bojišti to v sobotu pozdě večer uvedlo britské ministerstvo obrany.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci zaujímají pozice před vojenským objektem, zatímco na ulici v Kyjevě hoří dvě auta.

Článek

Představitelé USA či Británie už v pátek přicházeli s tvrzením, že se ofenzíva Rusům nedařila tak, jak očekávali. Ruské jednotky podle nich postupovaly po třech hlavních osách směřujících na Kyjev, Charkov a Cherson, ovšem zatím se jim zřejmě nepodařilo dostat pod kontrolu žádné větší město.

Západní činitelé nicméně v pátek uváděli i to, že Moskva měla v boji jen třetinu nebo polovinu z jednotek, které v předchozích týdnech nashromáždila podél ukrajinských hranic.

Britské ministerstvo obrany v poslední „aktualizaci zpravodajských poznatků“ nespecifikovalo, jaké logistické problémy podle něj Rusové zažívají, ani počet mrtvých či zajatých vojáků.

Ruská strana takovéto informace neposkytuje, zatímco ukrajinské ministerstvo obrany v pátek hovořilo o skoro 3000 mrtvých a zraněných ruských vojácích. Vícero analytiků ale uvádělo, že se údaj zdá být příliš vysoký.

Ukrajině pomůže i Musk. Aktivoval nad ní své satelity Starlink

Evropa

Britské prohlášení zmiňuje také zprávy o snahách Moskvy blokovat přístup k některým sociálním sítím. Jedná se o „pravděpodobný pokus skrýt detaily ohledně situace na Ukrajině před vlastním lidem“.

Ruské úřady mimo jiné oznámily omezení přístupu na Facebook, jehož provozovatelé odmítli „nezávislý fact-checking“ obsahu od ruských státních médií.

Kyjev se ubránil další noc. Při střelbě zemřel šestiletý chlapec

Zahraniční

„Kreml před svým vlastním lidem skrývá realitu ruského útoku na Ukrajinu a činí i kroky proti zpravodajským médiím, která jej nazývají válkou,“ komentuje v sobotním článku deník The New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám