Hlavní obsah

Londýn: Írán rebely zbrojí i cvičí

ČTK, BBC, bt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Íránské revoluční gardy nejenže dodávají šíitským povstalcům v jižním Iráku sofistikované protitankové miny, ale zároveň Iráčany cvičí v jejich používání. S odvoláním na britské bezpečnostní zdroje to ve středu uvedla BBC a britský list The Sun.

Článek

Rebelové údajně procházejí výcvikem v Libanonu a v Sýrii, což jsou dvě země, kde má íránský bezpečnostní aparát silné vazby a kde také v minulosti asistoval libanonským a palestinským ozbrojeným skupinám. Po školení se prý vracejí do Iráku a školí další rebely.

Analytik BBC poznamenal, že pokud jsou tato tvrzení vyřčená zatím anonymně pravdivá, jde o vážné obvinění teheránského režimu. Již minulý týden přitom britský premiér Tony Blair Írán obvinil, že jihoiráckým rebelům nejspíš dodává protitankové miny, jaké používá i libanonský Hizballáh. Teherán tehdy tato slova odmítl jako "lži" a dodal, že je to naopak Británie, kdo v Iráku vyvolává nestabilitu.

Jádrem protiíránských obvinění je munice, již v poslední době používají nově vzniklé šíitské gerily a která od července připravila na dosud relativně klidném jihu Iráku o život osm britských vojáků; britská armáda kvůli tomu začala vojáky přepravovat vrtulníky.

Experti: Miny nejsou vyráběny podomácku

Miny jsou vysoce průrazné a navíc jsou odpalovány pomocí infračerveného paprsku, což podle britských expertů vylučuje možnost, že jsou vyráběné podomácku. "Používají se v jihoiráckých oblastech přiléhajících k Íránu a tento typ nasazoval (proti Izraelcům) i Hizballáh," citovalo Rádio Svobodná Evropa Bruce Jonese, politického přidělence NATO v Londýně.

Britský expert Amyas Godfrey tvrdí, že o souvislosti těchto účinných min s Íránem existují i zpravodajské poznatky shromážděné po protibritských útocích. Kvůli strategické povaze těchto důkazů však prý nelze čekat zveřejnění. The Sun ve středu napsal, že k průlomu došlo, když Britové po jednom z útoků našli dvě zcela zachovalá zařízení, která minu odpálí, když britské vozidlo přeruší infračervený paprsek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám