Hlavní obsah

Liverpool byl vymazán ze seznamu UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liverpool

Anglické město Liverpool bylo vyškrtnuto ze seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Rozhodl o tom výbor Organizace spojených národů v tajném hlasování. Jako důvody uvedl několik stavebních projektů, které narušují hodnotu městského nábřeží.

Foto: Profimedia.cz

Ikonické liverpoolské nábřeží

Článek

Organizace již dříve město varovala, že výstavby, mezi nimiž je i nový stadion fotbalového klubu Everton a projekt Liverpool Waters, vedly k „nenávratné ztrátě charakteristických rysů“.

Podle starostky města Joanne Andersonové je rozhodnutí nepochopitelné. „Naše památka světového dědictví nebyla nikdy v lepším stavu a z několikamilionových investic jen profitovala,” uvedla Andersonová.

„Jsem velmi zklamaná a znepokojená rozhodnutím odstranit Liverpool ze seznamu světového dědictví, které přišlo deset let poté, co UNESCO město navštívilo, aby ho vidělo na vlastní oči," řekla starostka. Proti rozhodnutí se chce odvolat.

Ředitelka Centra světového dědictví UNESCO Mechtild Rösslerová uvedla, že organizace město v minulosti opakovaně varovala.

Britové mají ještě 31 dalších

Ve Spojeném království tak zbývá 31 památek světového kulturního dědictví. Mezi nimi jsou například londýnská pevnost Tower, komplex menhirů ve Stonehenge, útesy v Dorsetu, katedrála v Durhamu. Liverpool na seznamu vydržel 17 let.

Žižkovský projekt architektky Jiřičné zatrhla UNESCO

Domácí

Za celou existenci světového seznamu jde teprve o třetí případ, kdy z něho byla nějaká lokalita vyřazena. V roce 2007 přišla o zápis v seznamu rezervace v Ománu, jehož vláda dopustila drastickou redukci rezervace, kde žije ohrožený přímorožec arabský. Organizace vyškrtla v roce 2009 i labské údolí v Drážďanech kvůli kontroverzní výstavbě mostu.

Reklama

Výběr článků

Načítám