Hlavní obsah

Lídr protestů uprchl z Hongkongu do ciziny

Právo, doh

Bývalý zákonodárce Nathan Law, jeden z hlavních lídrů protivládních aktivistů v Hong­kongu, opustil město a skrývá se v cizině. Bližší informace o své současné situaci z obav o bezpečnost nechce sdělit. Neví přitom, zda se do města ještě někdy vrátí.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Bývalý zákonodárce a jeden z hlavních lídrů protivládních aktivistů v Hongkongu Nathan Law opustil město a skrývá se v cizině

Článek

„Moje možnosti byly jasně dané – buď začít mlčet, nebo dál varovat svět před hrozbou čínské autoritářské expanze,“ komentoval své rozhodnutí Law na Facebooku krátce poté, co prostřednictvím videokonference svědčil před americkým Kongresem o dopadech nově přijatého bezpečnostního zákona.

Americký Senát následně schválil ekonomické sankce vůči bankám spolupracujícím s čínskými představiteli, kteří se na přijetí zákona podíleli.

Senát USA schválil sankce za bezpečnostní zákon pro Hongkong

Amerika

Bezpečnostní zákon, který Čína schválila v úterý a ještě týž den vešel v platnost, nově definuje trestné činy jako separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráci s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Soudy v nejtěžších případech mohou udělit i doživotní tresty.

Podle Lawa zákon navíc umožňuje policii odposlouchávat podezřelé a vydávat je k trestnímu stíhání do pevninské Číny.

Přes noc do nesvobody: Nový zákon zmrazil obyvatele Hongkongu

Svět

Law byl jedním z lídrů protestů v roce 2014, o dva roky později se stal nejmladším hong­kongským zákonodárcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám