Hlavní obsah

Lidé v Sokotu požadují propuštění mladíků, kteří ukamenovali a spálili spolužačku

– Sokoto, Nigérie

V nigerijském městě Sokoto byl vyhlášen 24hodinový zákaz vycházení poté, co demonstranti vyšli do ulic a požadovali propuštění dvou podezřelých z vraždy křesťanské studentky. Dívku kvůli údajnému rouhání ukamenovali muslimští spolužáci k smrti a její tělo spálili, informuje britská stanice BBC.

Foto: otisk/Twitter

Na sociálních sítích se objevují snímky a videa, jež mají zachycovat upálenou dívku i řádění jejích vrahů

Článek

Deborah Samuelová byla ve čtvrtek zabita muslimskými studenty, kteří ji obvinili, že na sociální síti WhatsApp zveřejnila „rouhačské” výroky o islámu a proroku Mohammedovi.

Muslimští fanatici si pro dívku přišli do chráněného bytu, kde se ukrývala po zveřejnění příspěvku. Při kamenování jí hrubě nadávali, proklínali ji a někteří provolávali „Alláhu akbar“, píše BBC.

Poté, co ji ubili, její tělo spálili společně s několika ojetými pneumatikami

Muslimští studenti v Nigerii ukamenovali a spálili spolužačku, policie proti davu neuspěla

Zahraniční

Drastické záběry šokovaly svět. Její smrt odsoudili křesťané i muslimové napříč Nigérií.

Ve městě Sokoto, které se nachází v silně muslimské severní části země, však pokračují protesty, při nichž se lidé domáhají propuštění dvou podezřelých.

Někteří z protestujících oblehli palác Muhammada Sa'ad Abubakara, sultána ze Sokota a nejvyššího duchovního představitele muslimů v Nigérii. Sultán také patří k těm, kteří vraždu odsoudili, a vyzval, aby vrazi stanuli před soudem.

Náboženské střety nejsou neobvyklé

Ve městě nyní platí zákaz vycházení. „Prosím, v zájmu míru, běžte domů,” řekl demonstrantům guvernér oblasti Aminu Waziri Tambuwal.

Nigérie je s 206 miliony obyvatel nejlidnatější africkou zemí a většina obyvatel jejího převážně muslimského severu a převážně křesťanského jihu jsou hluboce věřící.

Náboženské napětí a nábožensky motivované vraždy nejsou neobvyklé, zejména na severu, kde část nigerijských států přijala přísné zákony šaría, včetně trestů smrti za rouhání.

Rouhání v islámu zahrnuje zesměšňování nebo znevažování atributů tohoto náboženství, stejně jako popírání některé z jeho základních hodnot.

Prezident Muhammadu Buhari vraždu studentky odsoudil a uvedl, že by mělo být provedeno nestranné vyšetřování.

Největší nigerijské seskupení křesťanských církví požadovalo, aby úřady postavily viníky před soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám