Hlavní obsah

„Lidé tu pumpují litry do kanystru”. Britové kvůli nedostatku paliva šílí

Londýn

Navzdory apelu vlády, aby lidé zbytečně netankovali pohonné hmoty do zásoby, zažili pracovníci britských benzinek další den panických nákupů. Až 90 procent čerpacích stanic nemá palivo, informovala v pondělí agentura Reuters. „Nic podobného jsem nikdy nezažil!” popsal Novinkám situaci přímo na místě jeden ze čtenářů.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Británii zastihla benzinová panika

Článek

Situace ohledně nedostatku pohonných hmot v Británii je skutečně chaotická, potvrdilo Novinkám několik čtenářů. Jedním z nich je Ondřej z Prahy, který v Británii minulý týden navštěvoval svoje příbuzné.

„V neděli odpoledne jsme s bratrancem projížděli městečko Witney v jihovýchodní Anglii. Docházel nám benzín a z pěti benzinových pump měla pohonné hmoty jen jedna. Před ní se vytvářela velká fronta,” popsal Novinkám.

Britům došel benzín. Trhněte si, my se nevrátíme, vzkázali jim kamioňáci z EU

Zahraniční

„Jakmile jsme zjistili, že má jedna benzinka ve městě benzin, tak jsme se okamžitě otočili a jeli tam,” dodal.

Některé čerpací stanice zavedly opatření, které zákazníkům nepovoluje nakoupit za více než 30 liber. „Lidé si tu totiž pumpují litry zásob do kanystru,” vysvětluje Ondřej.

Ani ne tak brexit, jako média, soudí 

Jeho slova potvrzuje další z čtenářů, Daniel, který v Británii žije od narození. „Nic podobného jsem nikdy nezažil! Včera jsem jel do města, abych si natankoval na delší výlet a na všech stanicích byl nápis: 'Palivo nedostupné,” vylíčil Novinkám.

Foto: Steve Parsons, ČTK/AP

Fronty na bezinových stanicích

Někteří z jeho sousedů čekali ve frontě až tři hodiny, a to i přesto, že zásoby paliva ve skutečnosti nepotřebovali. „Lidé ten nedostatek řidičů kamionů svádějí na brexit, nicméně podle mě to poukazuje především na sílu masmédií, která celý tento debakl 'panických nákupů' vyvolala,” myslí si Daniel.

Řidiči byli vyzváni, aby nepanikařili, ale fotografie vypovídají o naprosté panice, kdy panikařící řidiči v panice nakupují palivo; zeptali jsme se jednoho panikařícího muže, kdy si myslí, že panika skončí, ale on byl příliš zpanikařený na to, aby odpověděl.
Britský spisovatel Michael Spicer na Twitteru

Jak na Twitteru podotkl britský komediální spisovatel Michael Spicer, z takzvané „benzinové krize” se stal zacyklený kruh. Čím více vláda uklidňuje, že je paliva dost, tím více mají lidé potřebu ho jet nakoupit do zásoby.

„Dnešní zprávy: Řidiči byli vyzváni, aby nepanikařili, ale fotografie vypovídají o naprosté panice, kdy panikařící řidiči v panice nakupují palivo; zeptali jsme se jednoho panikařícího muže, kdy si myslí, že panika skončí, ale on byl příliš zpanikařený na to, aby odpověděl,” napsal.

FOTO: Benzínová krize v Británii

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám