Hlavní obsah

Lidé se loučili s „bejrútskou nevěstou“. Hrdinka mezi prvními zasahovala u požáru v přístavu

Novinky, tcs

Pětadvacetiletá Sahar Fárisová se stala tragickou hrdinkou úterního výbuchu v bejrútském přístavu. Záchranářka patřila k rychlému zásahovému týmu deseti lidí, kteří jako první dorazili do přístavu, kde byl nahlášen požár. Její tělo bylo jako jediné z týmu nalezeno, devět jejích kolegů je stále vedeno jako pohřešovaní.

Foto: Facebook

Sahar Fárisová

Článek

Mladá záchranářka sloužící u hasičského sboru se měla příští rok vdávat. I proto dostala na sociálních médiích přezdívku „bejrútská nevěsta“ a stala se jedním ze symbolů utrpení, kterým si nyní Bejrút prochází.

Spolu s devíti dalšími kolegy byla první, kdo zasahoval u skladu číslo 9, kde vznikl původní požár. Po výbuchu skladu 12, ve kterém bylo uskladněno 2750 tun dusičnanu amonného, bylo tělo Fárisové jediné, které se dosud našlo. Na sociálních sítích však kolují fotky z přístavu, které mají zachycovat kusy hasičských uniforem.

Ve středu proběhl emotivní pohřeb mladé záchranářky v jejím rodném městě Qá’a na severovýchodě země u syrských hranic. Bílá rakev doputovala za doprovodu houkajících hasičských a policejních vozů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky na místě výbuchu v BejrútuVideo: Reuters

„Bylas povýšena příliš rychle – z hasičské záchranářky na národní mučednici,“ napsal hořce její snoubenec Gilbert Karaan na sociálních sítích. „Datum naší svatby zůstává. Bude tam vše, co jsi chtěla, aby tam bylo. Kromě mě zírajícího na tebe v bílých šatech,“ dodal.

Byli to hrdinové, kteří chtěli být vždy v první linii

Po pozůstatcích ostatních hasičů se stále pátrá. Mezi pohřešovanými jsou i tři hasiči, jejichž fotografie rovněž oběhly svět. Džu Nún, Mitál Hava a Nadžíb Hittí byli vyfotografováni, jak se snaží dostat do skladu číslo 12, kam se oheň rozšířil a vzápětí došlo k mohutné explozi.

V Libanonu kvůli výbuchu zadrželi 16 lidí. Vedení přístavu, celníky i dělníky

Blízký a Střední východ

Osoba, která fotografii pořídila, byla později nalezena mrtvá. Fotka byla objevena v jejím telefonu.

„Co říci o lidech, kteří obětují své životy, aby chránili ostatní? Všichni jsou hrdinové a jsme jim neskonale zavázáni,“ uvedl pro deník Daily Mail hasičský náčelník, který tým na místo požáru vyslal a který nechtěl být jmenován. „Byli to dobří lidé, vždy chtěli být v první linii,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám