Hlavní obsah

Letošní červenec byl nejteplejší od roku 1880

– Praha/New York

Letošní červenec byl nejteplejším měsícem planety od roku 1880, kdy se s globálními měřeními začalo. Průměrná teplota byla v červenci 16,61 stupně Celsia, což je téměř jeden stupeň nad průměrnou červencovou teplotou ve 20. století.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Článek

V každoměsíční klimatické zprávě to ve čtvrtek na svém webu uvedl americký Národní úřad pro ovzduší a oceány (NOAA). Dosud držel rekord červenec z roku 1998, ten byl letos o 0,08 stupně Celsia překonán.

Červenec je obecně nejteplejším měsícem roku. Při vyhodnocování letošního července vědci po započtení průměrných teplot nad pevninou a oceány zjistili, že podle naměřených dat od ledna 1880 nikdy poté nebylo tepleji. Ze statistik rovněž vyplývá, že každé století se červencová teplota zvýší o 0,65 stupně Celsia.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpráva NOAA rovněž uvádí, že například červenec v Rakousku byl nejteplejší od roku 1767, kdy se v alpské zemi s měřeními započalo. Rekordní vedra byla zaznamenána podle dokumentu také v Nizozemsku či Británii, naopak v Norsku bylo chladněji, než je průměrná teplota. Chladný počátek července prožilo také Švédsko.

Podle měření pražského Klementina, která se provádějí od roku 1775, se letošní červenec se s průměrnou teplotou 23,5 °C zařadil na čtvrté místo historických tabulek. Zatím nejteplejší červenec byl v Klementinu v roce 2006 s průměrnou měsíční teplotou 25 stupňů, následuje červenec 1994 (24,3 °C). Na třetím místě zůstal rok 1834 s průměrnou teplotou 24 stupňů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám