Hlavní obsah

Letadlo na Bali nezvládlo přistání a skončilo v moři

Jakarta
Aktualizováno

Pilot letounu Boeing 737-800 indonéských nízkonákladových aerolinek Lion Air zřejmě nezvládl přistávací manévr na letišti Ngurah Rai Airport na tichomořském ostrově Bali a se strojem skončil v moři. Na první pohled hrozivě vyhlížející nehoda se podle zpravodajských agentur obešla bez obětí na životech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing 737 letecké společnosti Lion Air skončil po přistání na Bali ve vodě.Video: Reuters

 
Článek

Příčina nehody je stále nejasná – aerolinky jen připustily, že letoun k přistávací dráze ani nedoletěl a spadl do vody asi 50 metrů před ní.

První zprávy agentur sice hlásily až 172 zachráněných, ale později se ukázalo, že v letadle bylo 101 cestujících a sedm členů posádky. Žádný z poraněných cestujících, kterých bylo podle agentury Reuters jen 22, prý není v ohrožení života. Agentura AP uvádí až 45 zraněných.

Letadlo startovalo podle mluvčího aerolinek Edwarda Siraita z Bandungu na Západní Jávě. Podle šéfa místní policie byli pasažéři a posádka z letounu ve vlnách evakuováni a převezeni k ošetření.

Ředitel letecké přepravy na balijském ministerstvu dopravy Herry Bhakti agentuře AFP potvrdil, že „všichni z více než 130 lidí na palubě přežili“, nebyl však schopen upřesnit, zda někdo nebyl zraněn. Zpravodaj agentury viděl sanitku převážející sedm cestujících, podle vzhledu Indonésanů, ale jejich zranění se zdála být lehká. Další zprávy hovořily o 16 či 22 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raněné na Bali obratem začali převážet do nemocniceVideo: Reuters

"Nebyly žádné známky toho, že by mělo dojít k pádu, a pak jsme najednou skončili ve vodě. V podlaze se dělaly praskliny, naštěstí jsme byli rychle evakuováni," uvedla šedesátiletá Tantri Widiastutiová, která byla ošetřena s drobnými zraněními.

Další cestující jménem Dewi utrpěl při nárazu stroje na hladinu zranění hlavy. "Letoun byl v poloze pro přistání, když jsem najednou spatřil, jak se blíží k moři a nakonec dopadl na hladinu," uvedl. Cestující prý křičeli z obavy před utopením. "Nechal jsem své věci a šel jsem k nouzovým dveřím. Vystoupil jsem z letadla a plaval naproti k záchranářům," dodal.

Foto: ČTK/AP

Při havárie letadla se nikdo nezranil

Letiště Ngurah Rai Airport, které je druhým nejvytíženější v Indonésii, je známé přistávací dráhou, jež zasahuje až do oceánu.

Zákaz v EU i v USA

Lion Air je největší soukromou indonéskou leteckou společností. V současnosti tyto aerolinky prudce expandují díky rozmachu letecké přepravy mezi 17 500 ostrovy země. Nedávno si objednaly 234 letadel Airbus A320 za 18,4 miliardy eur (zhruba 475 miliard korun), což představovalo rekordní zakázku v dějinách civilního letectví.

V listopadu 2011 si stejná společnost objednala 230 letounů Boeing 737 za 21,7 miliardy dolarů (asi 430 miliard korun). Experti však neskrývali obavy, aby takový růst nebyl na úkor bezpečnosti, zvláště když se Indonésii nedostává kvalifikovaných pilotů. Aerolinky existující teprve 13 let mají zakázáno létat v Evropské unii a USA, připomněla agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám