Hlavní obsah

Lékárnám na Slovensku docházejí léky

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Situace v zásobování léky začíná být na Slovensku kritická. Lékárníci totiž od pondělí neobjednávají nové léky a žádají od zdravotních pojišťoven urychlené proplacení dluhu ve výši sedmi miliard korun. Mnoho lékáren po celém Slovensku je uzavřeno a další doprodávají poslední zásoby ze skladů.

Foto: Martin Šalek

Energetický audit ohodnotil dnešní obvodové konstrukce kliniky z hlediska prostupu tepla za nevyhovující.

Článek

Například ve Velkém Krtíši na jihu Slovenska chybí už většina léků ve všech čtyřech místních lékárnách. V Lučenci dochází inzulín a místní nemocnice se připravuje na hospitalizaci většího množství pacientů s cukrovkou. Pacienti jsou zoufalí a obcházejí denně několik lékáren většinou bezvýsledně. Některé lékárny však zvolily pro pacienty přijatelnější způsob protestu, když objednávají léky pouze na recept konkrétnímu pacientovi. Tak postupuje například lékárna Afrodita v Breznu na středním Slovensku.

Naopak v okresech Kysucké Nové Mesto a Čadca na severu země byly všechny lékárny zavřené, fungovala pouze pohotovost. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny František Valášek obvinil lékárníky, že svůj protest načasovali tak, aby do 15. listopadu vyprodali zásoby léků ze skladů. "Od 15. listopadu začne platit nová kategorizace léků a lékárníci se potřebují zbavit léků, jejichž cena klesne a chtějí udržet ve skladech léky, u kterých ceny stoupnou," uvedl Valášek.

Prezident komory lékárníků Peter Mihálik toto obvinění důrazně odmítl. "Důvodem protestu je, že lékárníci už několik let bezúročně dotují tento stát," zdůraznil. Ministr zdravotnictví Rudolf Zajac varoval lékárníky, že pokud budou žádat od pacientů proplacení plné ceny léků, přijdou o licenci. Ministr už požádal o pozastavení činnosti lékárny na Fatranské ulici v Nitře, kde magistra žádala od pacienta plnou cenu za léky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám