Hlavní obsah

Protest lékárníků v SR uzavřel část lékáren, přidali se i lékaři

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Řada lékáren na Slovensku zůstala v pondělí uzavřena a další přestaly objednávat léky. Zdravotní pojišťovny jim totiž dluží sedm miliard korun. "Máme otevřeno, ale neobjednáváme nové léky. Nejsou peníze. Nemáme ještě proplacené ani dubnové faktury. Zatím prodáváme zásoby, ale tak za tři dny budeme mít prázdné regály," řekla Právu magistra z lékárny v Bratislavě.

Foto: Josef Zajíc

Mezinárodní turnaj v házené žen se hraje ve Sportovní hale Polanky nad Odrou. 17.8.2013

Článek

Ve slovenských lékárnách začínají scházet především léky pro kardiaky, ale také antibiotika.

Lidé zoufalé chodí od jedné lékárny ke druhé, ale většinou bez úspěchu. V první den protestu zavřely především menší lékárny na venkově, které nemají téměř žádné zásoby léků.

Vláda lékárníkům pohrozila

Zavřené byly lékárny například v okolí Prešova, Kežmarku, Levoče, Trnavy, Piešťan a dalších měst. Podle informací Slovenské lékárnické komory zatím žádná z lékáren nepřistoupila k vybírání celé ceny léků hotově od pacientů.

Ministr zdravotnictví Rudolf Zajac totiž označil tento postup za nezákonný a pohrozil lékárníkům odebráním licence. Zajac vyzval občany, aby takový případ okamžitě hlásili na ministerstvu. "Lékárníci mají v podstatě pravdu, protože jim dluží peníze. Vadí mi však způsob protestu lékárníků, protože je nepřípustné, aby drželi pacienty jako své rukojmí," uvedl Zajac.

Stávku podpořili i lékaři

K protestu lékárníků se přidali také lékaři specialisté, kteří v pondělí na hodinu uzavřeli své ordinace. Lékaři tvrdí, že je pouze otázkou času, kdy budou ve stejné situaci jako lékárníci. Ošetřovali proto pouze akutní případy.

Všeobecná zdravotní pojišťovna uvolnila minulý týden 100 miliónů korun na oddlužení lékáren, ale při celkovém dluhu je to podle lékárníků jen kapka v moři. "Měsíční náklady pojišťovny na nákup léků jsou asi 800 miliónů. Těch sto miliónů příliš nepomůže," upozornila mluvčí lékárnické komory Ernestína Tóthová.      

Řešení do konce roku?

Oddlužení zdravotnictví má podle ministra Zajaca zabezpečit akciová společnost Věřitel založená Ministerstvy financí a zdravotnictví a Fondem národního majetku. Společnost by měla postupně odkoupit pohledávky.

S tímto řešením však většina lékárníků nesouhlasí a odmítají dát Věřiteli své pohledávky. Lékárníci z východu země navíc tvrdí, že pojišťovna oddlužuje lékárny rychleji v okolí Bratislavy a na západě Slovenska než na východě.

Všeobecná zdravotní pojišťovna se zavázala, že oddlužování lékáren proběhne do konce roku tak, aby tento proces probíhal stejně ve všech regionech Slovenska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám