Hlavní obsah

Lékaři úspěšně operovali papeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Papež Jan Pavel II., který byl ve čtvrtek znovu převezen do římské nemocnice Gemelli, byl večer operován. Lékaři se kvůli značným dýchacím potížím nejvyššího představitele katolické církve rozhodli provést tracheotomii. Operace byla úspěšná, oznámil před 22. hodinou mluvčí Vatikánu Joaquín Navarro-Valls.

Foto: archiv Nadace Agel

Předsedkyně dozorčí rady NADACE AGEL PhDr. Dušana Chreneková, MBA, předává dárky dětem Azylového domu Gloria v Praze.

Článek

O operaci papeže informovala televize Sky TG24 a zpravodajský server BBC. Zákrok spočívá v otevření dýchacího otvoru přímo do průdušnice, připomíná ČTK.

Papež dostal na noc respirátor usnadňující dýchání. Zatím není zřejmé, zda nejvyšší představitel katolíků bude moci po operaci mluvit, podle vysokých činitelů Vatikánu ale bude schopen vést záležitosti církve i bez hlasové komunikace. Papež je po operaci při vědomí.

Soukromá sanitka přivezla ostře sledovaného pacienta do nemocnice v 11:30. Podle svědků byl papež klidný a chabě se usmíval. Lékařské zdroje stav papeže po převozu do nemocnice nicméně označily za vážný.

Mluvčí Vatikánu Joaquin Navarro-Valls k dnešní události uvedl, že Jan Pavel II. potřebuje zevrubnou lékařskou prohlídku a dozor. Podle něj se zdravotní stav papeže zhoršil ve středu v podvečer. Příznaky choroby byly údajně shodné s těmi, které si vynutily jeho převoz do Gemelli v noci prvního února. [celá zpráva]

Stejné potíže

Čtyřiaosmdesátiletý papež byl poprvé hospitalizován již počátkem února. Tehdy jej na životě ohrožovaly rovněž chřipka a dýchací potíže. Papež strávil na lůžku v Gemelli devět dní a domů se vrátil 10. tohoto měsíce. [celá zpráva]

Papežova čtvrteční operace na jedné straně znovu rozvířila úvahy o jeho možných nástupcích, na druhé straně vzbudila po celém světě vlnu solidarity. Přání rychlého uzdravení mu poslal i americký prezident George Bush z paluby letadla Air Force One, kterým se vracel z Bratislavy zpět do USA. V řadě katolických zemí se věřící začali opět modlit za jeho zdraví, obdobně jako při papežově hospitalizaci začátkem měsíce.

Zejména v papežově rodném Polsku se v kostelech během čtvrtka konala řada mimořádných bohoslužeb. Nejvíce věřících se scházelo na známých poutních místech, jako je klášter Jasná Hora u Čenstochové, ale i v řadě dalších míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Vatikán: papeže sužuje jen mírná teplota

Výsledky zdravotních testů papeže Jana Pavla II. (84) jsou podle Vatikánu uspokojivé. Oznámil to ve čtvrtek vatikánský mluvčí. Podle něj by nejvyšší...

Papežovo požehnání prý bylo předem nahrané

Papež Jan Pavel II. se v neděli objevil v otevřeném okně nemocnice Gemelli a krátce promluvil k věřícím, kteří se na místě srocovali. Jeho požehnání je prvním...

Výběr článků

Načítám