Hlavní obsah

Papežovo požehnání prý bylo předem nahrané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Papež Jan Pavel II. se v neděli objevil v otevřeném okně nemocnice Gemelli a krátce promluvil k věřícím, kteří se na místě srocovali. Jeho požehnání je prvním vystoupením na veřejnosti od úterý, kdy byl hospitalizován kvůli dýchacím problémům. Italská a francouzská média tvrdí, že jeho hlas byl předem nahrán.

Foto: TS a.s.

jarní úklid

Článek

Čtyřiaosmdesátiletý nejvyšší představitel katolické církve krátce požehnal velmi chraplavým hlasem. Jeho proslov opětovali věřící potleskem.

Papež zůstal na očích veřejnosti několik minut, byl oblečen celý v bílém a výrazně pohyboval jen hlavou. Ve svém poselství mimo jiné podotkl, že bude ve službě církvi pokračovat i z nemocničního lůžka. Rovněž poděkoval za modlitby a podporu všem poutníkům po celém světě. Podle zpravodaje BBC byla papežova slova chvílemi nesrozumitelná.

"Papež davům požehnal, ale na playback," oznámila italská informační kancelář AP-com. Televizní stanice Sky Italia uvedla, že papežovo požehnání bylo pravděpodobně dopředu nahráno. Na obrazových záběrech byla papežova tvář při posledních slovech požehnání ukryta za listem papíru, který před ním držel jeho asistent. Vatikán ale tyto spekulace v neděli večer popřel.

Na náměstí svatého Petra, odkud tradičně Jan Pavel II. dává nedělní požehnání, byly nainstalovány megafony a velkoplošná televize.

Jan Pavel II. byl v úterý převezen do nemocnice kvůli potížím s dýcháním, které se vyskytly jako následek chřipky. Oficiální zdroje z Vatikánu tvrdí, že papežův stav je stabilizován a neustále se zlepšuje. Jeho léčbu zpočátku výrazně komplikovala Parkinsonova choroba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám