Hlavní obsah

Lékaři komunikují s mužem, který je 12 let ve vegetativním stavu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětatřicetiletý Kanaďan Scott Routley, který má po dvanáct let staré autonehodě poškozený mozek a byl ve vegetativním stavu, dokázal lékařům dát najevo, že necítí bolesti, uvedla BBC. Povedlo se to pomocí zařízení sledujícího mozkovou aktivitu. Klade to otázky ohledně toho, jak přistupovat k lidem v takovémto stavu a zpochybňuje jejich odpojování od přístrojů, napsala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Snímek mozku metodou fMRI ve falešných barvách, pomocí něhož se zjišťuje aktivita mozku.

Článek

Nic neukazovalo, že by muž byl schopen komunikovat. Britský neurochirurg profesor Adrian Owen, který pracuje na Institutu pro mozek a mysl na univerzitě v západním Ontariu, ale zjistil, že tomu tak není, což mění pohled na lidi s apalickým syndromem (permanentní vegetativní stav). Pomohla mu k tomu metoda scanu mozku fMRI.

„Scott byl schopen ukázat, že je při vědomí, že myslí. Scanovali jsme ho několikrát a scan jeho mozkové aktivity jasně ukázal, že si vybírá. Odpověděl na naše otázky. Jsme přesvědčeni, že ví kdo je a kde je,“ řekl Owen.

„Léta jsme se snažili ptát se (vegetativních) pacientů na něco pro ně důležitého. V budoucnu se je budeme moci ptát, jak jim zlepšit jejich život. Mohou to být prosté věci, jako jak je můžeme zabavit, ale i kdy je máme krmit a mýt.“

Rodiče Routleyho vždy tvrdili, že jejich syn je při vědomí a může komunikovat zvednutím palce nebo pohybem očí, ale lékaři tomu nikdy nevěřili.

Profesor Bryan Young z londýnské Univerzitní nemocnice, který byl po deset let Routleyho lékařem, s překvapením komentoval výsledky scanu mozku, které podle něj převrátily způsoby chování k pacientům v údajném vegetativním stavu: „Byl jsem ohromen a udiven, že byl schopen ukázat kognitivní schopnosti. Podle klinického obrazu to byl typický vegetativní pacient bez vědomých pohybů.“

Je to další v řadě podobných úspěchů, další Kanaďan Steven Graham zase dokázal, že je i v tomto stavu schopen přijímat nové informace. Na otázku, zda má sestra dceru, odpověděl, že ano, i když se narodila až po nehodě, kterou měl před pěti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám