Hlavní obsah

Kvůli masakru studentek zavřeli na Srí Lance školy

– COLOMBO

Srílanská vláda zavřela v úterý na dva týdny školy poté, co ji v pondělí obvinili separatističtí Tamilští tygři, že při náletu armádních letadel zahynulo 61 studentek mezi 15 až 18 lety. Dalších 155 bylo zraněno. Původní zprávy uváděly nižší počet obětí, jen 43. Zprávy rebelů se zatím nepodařilo plně ověřit nezávislých zdrojů.

Článek

Norští pozorovatelé sdělili, že na místě útoku viděli těla 19 mladých lidí mezi 17 až 20 lety. Dětský fond OSN UNICEF sdělil, že dosud neměl přístup k ostatkům, ale zranění měli mezi 14 a 19 lety.

Vláda obvinění z útoku na školačky popírá s tím, že armádní trysková letadla bombardovala výcvikový tábor separatistů a zabila padesát až šedesát bojovníků Tamilských tygrů. Zveřejnila také fotografii tamilských školaček, jak se cvičí v ovládání zbraní. Bojí se však, že by nyní separatisté mohli útočit na školy na sinhálském jihu.

Vojákům se podařilo po víkendových bojích posbírat asi osm desítek těl zabitých povstalců, předpokládají však, že jich zabili na 200. Vláda podle svých slov zničila mimo jiné povstaleckou základnu, odkud byli ozbrojenci LTTE posíláni do bojů na poloostrově Jápané.

Vláda naopak obvinila rebely, že zabili o víkendu 88 vojáků. Jejich smrt potvrdil mluvčí armády Athula Džajavardana. Tamilští tygři podle vojáků u města Jaffna stříleli i na místa obývaná jen civilisty. Podle pozorovatelů si nové boje vyžádaly již stovky obětí a na sto tisíc lidí muselo opustit své domovy. Jaffna byla odříznuta a z jihu do ní nepřicházely potraviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Po náletu zemřelo na Srí Lance 43 školaček

Boje mezi tamilskými separatisty a vládními vojsky jsou v posledních dnech nejprudší od uzavření příměří před čtyřmi lety. V pondělí zabila mina v hlavním...

Výběr článků

Načítám