Hlavní obsah

Kukanova prezidentská kandidatura vyvolala napětí v koalici

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Ministr zahraničí Eduard Kukan (63) se stal oficiálním kandidátem Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) na funkci prezidenta. Ve čtvrtek to oznámil předseda SDKU Mikuláš Dzurida. Kukan je tak prvním oficiálním kandidátem pro přímé prezidentské volby, které se mají uskutečnit za rok.

Článek

Předseda SDKU prohlásil, že považuje Kukana za dobrého kandidáta a jeho strana bude hledat pro jeho kandidaturu podporu také u dalších koaličních stran.

ANO: o Kukanově kandidatuře s námi nikdo nejednal

Postup při nominaci šéfa diplomacie vzápětí ostře kritizoval místopředseda vládní Aliance nového občana (ANO) Ľubomír Lintne. "Postup SDKU je šokující a svědčí o jisté politické nekulturnosti. Vždyť o prezidentské kandidatuře jsme v koalici ještě vůbec nejednali," dodal. Lintner upozornil, že současnému prezidentovi Rudolfu Schusterovi končí funkční období až na jaře 2004 a vedení ANO proto považovalo jednání o prezidentském kandidátovi za předčasné.

O křeslo prezidenta bude asi usilovat i Mečiar

Slováci volí hlavu státu přímou volbou od roku 1999. Očekává se, že voleb v roce 2004 se zúčastní také lídr opozice Vladimír Mečiara a svou kandidaturu zvažuje i Schuster.

Reklama

Výběr článků

Načítám