Hlavní obsah

Kučma kvůli sebevraždě exministra odletěl z Varů domů

KARLOVY VARY

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma přerušil léčebný pobyt v Karlových Varech a v sobotu po poledni odletěl do vlasti kvůli sebevraždě bývalého ministra vnitra Jurije Kravčenka.

Foto: Petr Hejna
Článek

Kučma odjel z hotelu Mignon ve stříbrném Mercedesu už dopoledne. Po odbavení nasedl do letadla. Letěl charterovým letem. Český rozhlas uvedl, že odlétá, aby vyšetřovatelům pomohl osvětlit okolnosti případu.

Kučma ukrajinské televizi 1+1 řekl, že počítá s tím, že jej ukrajinská generální prokuratura předvolá k výslechu ve věci Kravčenkovy smrti. Exprezident prohlásil, že před vyšetřovatele předstoupí a přednese svou výpověď: "Před Bohem a před lidmi mohu prohlásit, že na této tragédii nenesu žádnou vinu

O Kučmově brzkém návratu se v Ukrajině spekulovalo, i když se Kučma, který se v Karlových Varech léčil.

Kravčenko byl nalezen v pátek ráno mrtvý. Zastřelil se krátce před tím, než měl být poprvé vyslýchán kvůli vraždě opozičního novináře Heorhije Gongadzeho, k níž došlo před pěti lety. Kravčenkovi údajně novináře přikázal zlikvidovat hlas podobný Kučmovu. Je na nahrávce, kterou pořídil bývalý člen Kučmovy ochranky Mykola Melničenko Vzhledem ke Kravčenkově smrti však už bude jen ztěží možné dokázal podíl exprezidenta na vraždě novináře.

Podle sobotní zprávy agentury ITAR-TASS dospěla Bezpečnostní služba Ukrajiny k předběžnému závěru, že Kravčenko spáchal sebevraždu; bývalý ministr se prý dvakrát střelil do hlavy legálně drženou zbraní. Napsal před smrtí dopis. Prý se týká konkrétních lidí, kteří jsou spolu s Kravčenkem podezřelí z podílu na vraždě nepohodlného internetového novináře Heorhije Gongadzeho.

"Ničím jsem se neprovinil. Odpusťte mi... opouštím vás s čistým svědomím," citoval ministr vnitra Jurij Lucenko z dopisu exministr. Zdůrazňoval v něm, že se stal "obětí intrik (bývalého) prezidenta Leonida Kučmy a jeho okolí".

Generální prokurátor Svjatoslav Piskun v rozhovoru pro deník Zerkalo Nedeli prohlásil, že neměl v úmyslu Kravčenka zatknout. "Kravčenko byl obeslán, aby vypovídal jako svědek," dodal.

Ukrajinská televizní síť Inter informovala, že Kučma dal před novináři najevo přesvědčení, že Kravčenko nenařídil Gongadzeho vraždu. Exprezident se údajně zmínil i o tom, že bývalý ministr vnitra byl v poslední době pod "šíleným tlakem".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám