Hlavní obsah

Kučma dal Janukovyčovi dovolenou a jmenoval jeho zástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Dosluhující ukrajinský prezident Leonid Kučma dal v úterý premiérovi Viktoru Janukovyčovi dovolenou. Jeho prozatímním zástupcem jmenoval prvního místopředsedu vlády Mykolu Azarova. Podle agentury AFP to oznámil úřad ukrajinského prezidenta.

Foto: Nikola Hofmanová
Článek

"Prezident Kučma podepsal dekret, kterým premiérovi Viktoru Janukovyčovi dává dovolenou, aby mohl vést svou předvolební kampaň," uvádí se v prohlášení prezidentského úřadu. Dalším dekretem Kučma jmenoval prozatímním premiérem prvního vicepremiéra Azarova, který je zároveň ministrem financí.

Janukovyč již v pondělí oznámil, že si chce vzít dovolenou, aby mohl vést svou kampaň před opakovaným druhým kolem kontroverzních prezidentských voleb, které bylo vypsáno na 26. prosince.

Třetí kulatý stůl politiků vládního i opozičního tábora ztroskotal v noci na dnešek mimo jiné na požadavku opozice, aby byla odvolána Janukovyčova vláda. Prezident Kučma tvrdil, že to nemůže udělat bez předchozí dohody s Janukovyčem.

Reklama

Výběr článků

Načítám