Hlavní obsah

Krize v Iráku, sunnité odmítají ve vládě premiéra

BAGDÁD

Irácký premiér Ibráhím Džaafarí zrušil ve čtvrtek setkání s vrcholnými představiteli jednotlivých stran o podobě budoucí vlády na protest proti kampani, kterou proti němu prý rozpoutali. Iráčtí Arabové sunnistkého vyznání a Kurdové, kteří jsou také sunnity, jsou proti tomu, aby šíita Džaafarí zastával tuto funkci ve vládě.

Článek

"Kurdské a sunnitské skupiny se domnívají, že (Džaafarí) není vhodnou osobou, a nemohou s ním vytvořit kabinet, neboť nezastává neutrální pozici," řekl kurdský poslanec Mahmúd Osmán. Džaafarí byl často kritizován, že je nevýkonný a že klíčová ministerstva v prozatímní vládě obsadil šíity. V policejním sboru navíc působí šíitské eskadry smrti.

"Zrušení schůzky je politováníhodnou věcí, protože taková setkání jsou nezbytná vzhledem k současné situaci," uvedl Osmán. Země čelí od 22. února, kdy byl spáchán útok na šíitskou svatyni v Sámaře, vlně nábožensky motivovaného násilí, při němž zahynulo nejméně 450 lidí včetně 45 sunnitských duchovních, když bylo zapáleno 37 sunnitských mešit a dalších 86 jejich bylo ostřelováno.

Svět přitom kritizuje vůdce jednotlivých iráckých stran, že jejich neschopnost se dohodnout přispěla ke zhoršení situace a země se ocitla na pokrají občanské války mezi šíity a sunnity.

Násilí přitom pokračuje. Na jihovýchodě irácké metropole při explozi nastražené bomby na tržišti ležícím poblíž policejní stanice zahynuli ve čtvrtek tři lidé a deset jich bylo zraněno. Sedm vojáků a čtyři policisté přišli v noci u Dúru severně Bagdádu o život při útoku asi dvacetičlenné ozbrojené skupiny na jejich kontrolní stanoviště.  Zapáleno bylo několik policejních aut. Útočníci podle policie ke stanovišti přijeli ve čtyřech vozidlech, z nichž zahájili palbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám