Hlavní obsah

Kresba českého chlapce již míří do kosmu

– FLORIDA
ČTK, Jan Horák

Za nebývalých bezpečnostních opatření odstartoval v 16:39 SEČ z Mysu Canaveral na Floridě americký raketoplán Columbia, na jehož palubě je i první izraelský kosmonaut Ilan Ramon. Ten do kosmu veze kresbu české oběti z Osvětimi.

Článek

Ramonova manželka Rona před startem přiznala, že je dost nervózní a nemůže se dočkat, až mise skončí. "Nechci mluvit o tom, jestli mám strach. Ani s Ilanem jsme nemluvili o strachu. Jsem si jistá, že NASA dělá všechno, co je v jejích silách, aby nedala šance žádnému riziku," řekla podle agentury AP.

Plukovník Ilan Ramon si na svůj let na palubě amerického raketoplánu Columbia vezme s sebou do kosmu kresbu Země, jak je vidět z Měsíce. Jejím autorem není žádný součastník, ale čtrnáctiletý Petr Ginz z Prahy, který v roce 1944 zahynul v nacistickém koncentračním táboře Osvětim. Ramon, jehož matka Osvětim přežila, považuje svůj let do vesmíru za naplnění snů mnoha lidí. "Vím, že můj let je pro lidi v Izraeli symbolický, zvláště pro ty, kdo přežili holocaust," říká. "Protože jsem se narodil v Izraeli, mnoho lidí se bude na můj let dívat jako na splněný sen."

Na palubě raketoplánu je také malá experimentální Noemova archa v podobě zvířecí menažerie sestávající z pavouků, mravenců, housenek bource morušového, moučných červů, dřevodělek, rybích embryí a krys. Columbia měla původně odstartovat v polovině roku 2001,

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám