Hlavní obsah

Král Kambodže teď čte Staré pověsti české

Právo, Pavel Urban
PHNOMPENH

Nový kambodžský král Sihamoni si právě znovu čte Jiráskovy Staré pověsti české, i když jeho nejoblíbenější českou knihou zůstává Babička od Boženy Němcové. Zapomněl si ji však v Paříži, a proto požádal o její nové vydání.

Foto: Josef Kubíček

Porubský zámek pohled do nádvoří

Článek

Sdělil to Právu po úterní audienci v Phnompenhu u nástupníka krále Norodoma Sihanuka (81), který začátkem října abdikoval ze zdravotních důvodů, velvyslanec Jiří Šitler.

Jednapadesátiletý Sihanukův syn podle jeho slov dodnes vzpomíná na svá studia v Praze, která utvářela jeho mládí v letech 1962-75. Chodil do základní školy s rozšířeným jazykovým vyučováním v Ostrovní ulici a poté v Praze vystudoval i konzervatoř a balet na Akademii múzických umění.

Dokonalá čeština

"Jeho čeština je naprosto dokonalá a kultivovaná," potvrdil Šitler s tím, že jej král požádal, aby poděkoval za všechny gratulace, které dostal od bývalých učitelů a známých z Prahy.

Mnozí psali, že je to jako z pohádky - student z Prahy se stane králem. "Dopisy jej velmi potěšily, jakož i přehled, jak o jeho nástupu referoval český tisk, který jsem mu předal. Včetně článků Práva."

"Řekl jsem mu na to, že poslední korunovace českého krále se konala v roce 1836. Tím byl Habsburk Ferdinand V. Dobrotivý, který však neuměl tak dobře česky jako teprve nedávno korunovaný kambodžský král. To jej myslím pobavilo. Zároveň mě požádal, abych tlumočil pozdravy českým občanům, a uvedl, že Praha je jeho druhým domovem."

Svobodný král

Král Sihamoni, dosud svobodný syn Sihanuka a královny Monineath, udivuje podle velvyslance dokonalým přehledem o kulturním dění v Česku, zejména pokud jde o divadlo a film.

Přispěl k tomu i Den Jiřího Menzela, který vzápětí po říjnové korunovaci zorganizovala v Phnompenhu naše diplomacie spolu s Francouzským kulturním střediskem.

"Zná dobře nejen Menzelovu tvorbu, včetně jím natočeného portrétu Rudolfa Hrušínského, ale samozřejmě také Hrabalovy knihy," podotkl Šitler.

Přijede do ČR?

Sihamoni, kterého v blahopřejném dopisu pozval k návštěvě ČR prezident Václav Klaus, chce v příštích dvou letech především cestovat po kambodžském venkově, aby s ním byl v kontaktu a poznal jeho starosti.

Jak však slíbil, Praha bude patřit k prvním cílům jeho pozdějších zahraničních cest. Mezitím bude Kambodži pomáhat také jeden český projekt: Ústav jaderné fyziky z Řeži začne provádět analýzy kamenů světoznámých památek v Angkoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám