Hlavní obsah

Komise o 11/9 začala vyslýchat ministry

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Přední ministři vlády prezidentů George W. Bushe i jeho předchůdce Billa Clintona začali včera ve Washingtonu svědčit před nezávislou vyšetřovací komisí, která zkoumá okolnosti útoků z 11. září 2001. Členové výboru se při veřejných slyšeních chtějí zaměřit především na podcenění hrozby al-Kajdá ze strany obou administrativ.

Foto: Jaroslav Horák

Pekelníci vaří guláš

Článek

Podle předsedy komise Thomase Keana šlo teroristickým útokům zabránit, kdyby americké kontrolní, přistěhovalecké a zpravodajské služby pracovaly důkladněji.

Vypovídaly špičky

Bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která vypovídala jako první, před komisí uvedla, že Clinton dělal, co bylo v jeho silách, aby al-Kajdá zničil.

"S naprostou důvěrou říkám, že prezident Clinton a my, jeho spolupracovníci, jsme udělali co se dalo - samozřejmě s ohledem na dostupné informace, abychom rozvrátili a zničili al-Kajdá." Bývalá ministryně prý věnovala otázce terorismu a jeho hrozby až třetinu pracovního času.

Americký ministr zahraničí Colin Powell komisi upozornil, že administrativa prezidenta George W. Bushe krátce před útoky z 11. září 2001 dokončila směrnici týkající se boje proti terorismu, ale nestačila ji uplatnit.

Podle Powela by se tehdy stěží podařilo "chirurgicky přesnou" operací zadržet šéfa al-Kajdá Usámu bin Ládina, jak si mnozí mylně představují.

"Chtěli jsme však více než jen vypouštění raket s nízkou dráhou letu," řekl Powell v narážce na příkaz prezidenta Billa Clintona z roku 1998 k ostřelování táborů al- Kajdá v Afghánistánu.

O Iráku se prý nejednalo

Vypovědi zazněly jen několik dní poté, co exporadce Bílého domu pro otázky boje proti terorismu Richard Clarke obvinil Bushe, že se před útoky věnoval Iráku na úkor hrozby ze strany al-Kajdá.

Clarke, který má vypovídat ve středu, uvedl, že od samého nástupu Bushe v lednu 2001 byla jeho vláda posedlá tím, jak a kdy zaútočit na Irák. "Pokud by má vláda měla informace o atentátech 11. září, jednali bychom," reagoval včera Bush po zasedání vlády v Bílém domě.

Viceprezident Richard Cheney prohlásil, že "při rozhodování o mnoha těchto záležitostech Clarke nebyl". Podle ministra obrany Donalda Rumsfelda se Clark mýlí. "To prostě není pravda," řekl.

Mluvčí Bílého domu Scot McClellan popřel, že by Bush řekl 12. září Clarkovi a dalším poradcům, aby zjistili, zda za útoky stojí Irák. S odvoláním na záznamy jednání uvedl, že Bush ani v místnosti Bílého domu, kde k rozhovoru mělo dojít, toho dne nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám