Hlavní obsah

Ke stanici ISS úspěšně dorazila ruská raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská raketa Sojuz s tříčlennou americko-rusko-italskou posádkou na palubě ráno úspěšně dorazila k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) a spojila se s ní. Na palubu poté vstoupili ruský kosmonaut Sergej Krikaljov, Američan John Phillips a Ital Roberto Vittorio. Zahájili tak novou, již jedenáctou misi.

Článek

Posádka by mohla po dvouleté pauze přivítat na ISS první raketoplán.

Na palubě ISS uvítali své nástupce tradičně chlebem a solí ruský kosmonaut Saližan Šaripov a jeho americký kolega Leroy Chiao, kteří strávili ve vesmíru půl roku. Na zemi se vrátí 25. dubna spolu s Vittoriem, jehož mise na ISS je jen osmidenní.

Nová osádka na ISS si nejprve prohlédla stanici a seznámila se s evakuačním plánem pro případ nouze. Z lodi Sojuz TMA-6 byl na ISS přenesen náklad, který obsahuje vědecké aparatury, palubní dokumentaci, osobní věci kosmonautů a čerstvé ovoce. "Starousedlíci" pokračovali v přípravách na návrat.

Možná přibude třetí kosmonaut

Během pobytu Krikaljova a Phillipse by se měly uskutečnit dva zkušební lety raketoplánů k ISS. Pokud budou úspěšné, rozšíří se počet členů stálých posádek orbitálního komplexu ze současných dvou na tři. "Pokud tam bude třetí pár rukou, bude více času na experimenty - a to je hlavní účel letů na stanici," řekl koncem března Krikaljov.

Zástupce šéfa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Fred Gregory po úspěšném spojení Sojuzu s ISS řekl, že se návrat letů raketoplánů blíží. "Doufám, že ho budeme schopni vyslat v prvním možném termínu," uvedl. Podle jeho slov by to mohlo být mezi 15. květnem a 3. červnem.

Lety amerických raketoplánů byly přerušeny před dvěma roky poté, co se Columbia při návratu na Zem 1. února 2003 rozlomila a zahynula přitom sedmičlenná posádka. Od té doby dopravovaly čerstvé zásoby na vesmírnou stanici jen ruské lodě Sojuz.

Reklama

Výběr článků

Načítám