Hlavní obsah

Každý druhý Američan plně naočkován

Právo, CNN, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý ohlásily Spojené státy významný mezník ve své vakcinační kampani. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) oznámilo, že plně očkováno bylo více než 130,6 milionu Američanů, tedy více než polovina z 260 milionů dospělých v zemi.

Foto: ČTK/AP

Dobrovolníci přesvědčují obyvatele města Central Falls ve státě Rhode Island k registraci na očkování.

Článek

„Jedná se o významný milník v očkování naší země,“ řekl poradce Bílého domu pro covid-19 Andy Slavitt. Zároveň se snažil zdůraznit, že v lednu, kdy nastoupil do úřadu prezident Joe Biden, bylo očkováno pouze jedno procento Američanů. V té době však očkovací kampaň teprve začínala.

V USA schválili po EU použití léku Sotrovimab k léčbě covidu-19

Amerika

Slavitt se snažil také apelovat na ty, kdo se dosud očkovat nedali. „Najděte si jakýkoli důvod, proč se nechat očkovat. Pro ty, kteří si ještě nejsou jisti, splňte si svůj domácí úkol: promluvte se svým lékařem nebo lékárníkem. Nedovolte, aby na vaše otázky (k očkování) odpovídal někdo z Facebooku, když jsou k dispozici dobré odpovědi,“ prohlásil.

U seniorů jsou to tři čtvrtiny

Polovina očkovaných dospělých, to je dost, ale u starších věkových kategorií v USA je podíl plně očkovaných ještě výrazně vyšší. Všechny potřebné dávky vakcíny má 74 procent lidí ve věku 65 let a více, tedy téměř tři čtvrtiny.

Americký úřad zkoumá srdeční záněty u mladých po očkování

Zahraniční

A zatímco v celé dospělé populaci dostalo aspoň jednu dávku vakcíny (nebo obě) celkem 61 procent lidí, u seniorů je to 85 procent. Pokud by se ale započetli i nezletilí a děti, jsou v USA zatím plně očkovány jen celé dvě pětiny obyvatelstva a asi polovina má aspoň jednu dávku.

K dosažení tzv. kolektivní imunity, která podle odborníků vyžaduje vakcinaci aspoň 80 procent obyvatel země (včetně dětí), bude tedy třeba plně proočkovat ještě alespoň 140 milionů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám