Hlavní obsah

Karibik se připravuje na novou bouři, nad Atlantikem se zformoval první hurikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Juan

Nad vodami Atlantického oceánu východně od souostroví Malé Antily se v pátek zformoval první hurikán letošní sezony. Bouře dostala jméno Beryl a ostrovy v Karibiku pravděpodobně zasáhne v noci z neděle na pondělí, informovala agentura AP. Beryl je aktuálně na pětistupňové škále klasifikován jako hurikán první kategorie. Mohl by ještě zesílit, po víkendu ale má podle amerických úřadů začít slábnout.

Foto: Noaa, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Aktuálně provází hurikán Beryl vítr o rychlosti 130 kilometrů v hodině a na ostrov Dominika by mohl přinést 15 až 30 centimetrů srážek. Ostrovní stát se přitom stále vzpamatovává z následků hurikánu Maria, který zde loni na podzim udeřil jako bouře nejničivější kategorie.

Varování kvůli Berylu vydaly také úřady francouzských karibských ostrovů. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) uvedlo, že bouře by se měla v pondělí prohnat jižně od Portorika, kde loni napáchal hurikán Maria obrovské škody a zabil přinejmenším desítky lidí.

„Mnoho Portoričanů se nachází ve zranitelné pozici. Vše sledujeme minutu po minutě. Není to čas na paniku, ale čas na to, abychom se připravili,” citovala AP guvernéra Portorika Ricardo Rosselló.

Podle meteorologů je velká šance, že Beryl se po přechodu nad Malými Antilami rozplyne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám