Hlavní obsah

Kanada vydala největší diamant Severní Ameriky

Právo, brw

Největší surový diamant, jaký byl kdy vytěžen v Severní Americe, objevili těžaři v dole kanadské společnosti Dominion Diamond Mines.

Foto: Novinky/Reuters

Pod zemským povrchem se nachází biliarda tun diamantů.

Článek

Žlutý kámen o hmotnosti 522 karátů vydal v říjnu diamantový důl v Diaviku v severní Kanadě, asi 135 kilometrů od polárního kruhu. Jeho cena bude určena, až ho odborníci vybrousí a vyleští.

„Má naprosto jedinečnou barvu a texturu,“ radoval se Kyle Washington, šéf společnosti, která o nálezu informovala až nyní. Podle agentury Bloomberg je nalezený kámen „o velikosti slepičího vejce“ sedmým největším diamantem objeveným v tomto století. Severoamerický rekord až dosud držel jasně modrý kámen o hmotnosti 187,7 karátu.

Diavik Foxfire, jak byl pojmenován, se později proměnil v pár náušnic, které byly vydraženy za 1,5 milionu dolarů (34,1 mil. korun). Největším surovým diamantem na světě byl 3100karátový „obr“ nazvaný Cullinan, nalezený v roce 1905 v jižní Africe. Vzniklo z něj devět velkých briliantů a 96 menších.

Hmotnost podle semínek

Hmotnost diamantů – i dalších kamenů – se udává v karátech. Metrický karát je definován jako 0,2 gramu. Diamant o hmotnosti jeden gram má tedy pět karátů. Tato jednotka se historicky odvozuje od hmotnosti semene svatojánského chleba. Semena rohovníku obecného, jak zní jeho botanický název, byla tradičně používána v Arábii a Persii jako závaží při určování hmotnosti drahých kamenů. Velikost těchto semen je poměrně uniformní a v oblasti byla běžně dostupná.

Reklama

Výběr článků

Načítám