Hlavní obsah

Kampaň se dramatizuje: Arnie prý velebil Hitlera

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pár dní před úterními volbami kalifornského guvernéra se postavení vedoucího republikánského kandidáta Arnolda Schwarzeneggera zkomplikovalo háklivou aférou. Vyšlo totiž najevo, že v interview před 18 lety údajně vyjádřil obdiv Adolfu Hitlerovi. Guvernérský kandidát to okamžitě ostře odmítl.

Foto: Pořadatel akce

Festivalový plakát

Článek

"Obdivoval jsem například Hitlera, protože se vypracoval k moci z malého člověka s téměř žádným vzděláním," citovala ve čtvrtek Arnolda americká televize ABC z rukopisu nevydané knihy režiséra George Butlera, jehož kopii získala.

Arnie by prý taky chtěl manipulovat davy

Rukopis má obsahovat doslovný přepis rozhovoru, jenž Arnold poskytl, když s ním Butler v roce 1975 točil film Pumping Iron. "Obdivuji ho (Hitlera), že byl tak dobrým řečníkem a co s tím udělal," měl dál říci Schwarzenegger a svěřil se, že by rád zažil "to, co Hitler na norimberském stadiónu, když na vás všichni ti lidé ječí a souhlasí se vším, cokoli řeknete".

Režisér Butler televizi ABC řekl, že Arnoldovy výroky se musí vnímat v kontextu rozhovoru a že šampión nikdy neřekl nic antisemitského. Nicméně odhalení zdramatizovalo volební kampaň, v níž si kandidáti - Schwarzeneggera nevyjímaje - neberou servítky.

Kandidát se omluvil za laškování

"Nic takového si nepamatuji," řekl v první reakci Arnold stanici ABC. "Jediné, co vám mohu říci, je, že opovrhuji vším, co Hitler prosazoval. Opovrhuji vším, co prosazovali nacisté a třetí říše," zdůraznil.

Co všechno už vytáhli odpůrci na Arnieho?

- sexuálně obtěžoval ženy- kouřil marihuanu

- sexuálně obtěžoval ženy- kouřil marihuanu- účastnil se orgií

- sexuálně obtěžoval ženy- kouřil marihuanu- účastnil se orgií- byl nevěrný

- obdivoval Hitlera

Stejně odmítavě Schwarzenegger reagoval na tvrzení šesti žen, že je kdysi sexuálně obtěžoval. Jejich svědectví už počátkem týdne otiskl list The Los Angeles Times. Arnold nicméně připustil, že v minulosti dělal věci, které považoval za laškování. "Nyní ale uznávám, že jsem lidi urazil. Chci jim říci, že toho hluboce lituji, a omlouvám se," řekl.

Reklama

Související články

Volby guvernéra v Kalifornii "upravily" abecedu

Pořadí písmen v abecedě na čas zpřeházely plánované volby v americké Kalifornii. Aby bylo hlasování spravedlivé úředníci v pondělí vylosovali z velkého...

Výběr článků

Načítám