Hlavní obsah

Kaddáfího podzemní město má sedm pater, stavěli je Francouzi a Švýcaři

Právo, vpl

Pod Kaddáfího komplexem Báb al-Azízíja v Tripolisu se skrývá důmyslná síť bunkrů a tunelů. Listu Neue Luzerner Zeitung to potvrdil Jean Ziegler, někdejší poslanec švýcarského parlamentu, s tím, že na výstavbě a vybavení se podílely švýcarské a francouzské firmy.

Foto: Profimedia.cz

Rebelové oslavují kolem Kaddafího sídla Báb al-Azízíja v Tripolisu.

Článek

„Pod rezidencí se nachází šesti až sedmiposchoďový supermoderní systém bunkrů, futuristicky působící obranná zařízení s důmyslným komunikačním systémem a několika tunely do města nebo k moři. Je to vlastně podzemní město,“ potvrdil Ziegler, který několikrát Báb al-Azízíju navštívil, naposledy v roce 2003.

„O tunelech víme. Spojují pevnost se starým městem a s hlavním velitelstvím armády,“ řekl rebel Umar Husejn. Faíz Džibríl, který se v roce 1984 podílel na pokusu o puč proti Kaddáfímu, potvrdil, že jeho skupina některé podzemní skrýše našla: „Jeden bunkr je dokonce pod zoo.“

Během povstání Kaddáfí překvapil své stoupence, když se náhle objevil na hradbách historického Rudého hradu na hlavním náměstí v Tripolisu, aby promluvil k zástupům pod ním. Podle některých bývalých zasvěcenců pevnost se tři kilometry vzdálenou Báb al-Azízíjou spojuje tunel.

Když letos v únoru padla do rukou vzbouřenců malá rezidence poblíž Benghází, vyšlo najevo, jak vážně se plukovník připravoval na útěk. Komplex nepostrádal protiatomový bunkr, v němž mohla i početnější skupina lidí přežít bez potíží 40 dnů. „Má se za to, že Kaddáfí a jeho věrní rezidenci opustili tunelem. Povstalcům se ho však nepodařilo objevit,“ uvedla televize ZDF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám