Hlavní obsah

Kaddáfí se skrývá v pouštích na západě, tvrdí povstalci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco libyjští rebelové postupně dobývají město Syrta, objevují se nové spekulace o možném úkrytu Muammara Kaddáfího. Vedení libyjských povstalců podle CNN tvrdí, že by se mohl nacházet v Ghadámisu, městě ležícím v poušti na západní hranici Libye.

Foto: Ahmaed Jadallah, Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

"Máme důvěryhodnou informaci, že je pod ochranou Tuaregů v blízkosti Ghadámisu v Libyi," řekl mluvčí vlády Abdul Basit.

Dodal, že Kaddáfího syn Sajf Islam je ve městě Baní Valíd a jiný syn Mutassim je v Syrtě.

Pouštní město Ghadámis, kam se podle povstalců Kaddáfí ukryl, se nachází na západě Libye, v těsné blízkosti hranice s Alžírskem a Tuniskem. Kmen Tuaregů bývalého vůdce stále podporuje.

"Lžou, když říkají, že je Kaddáfí ve Venezuele, v Nigeru. Jsem mezi svým lidem a v příštích dnech budou tito agenti v šoku," prohlásil podle Reuters bývalý vůdce v úterý ve zvukovém vzkazu. Ten byl adresován příslušníkům kmene Varfálla, jehož mnozí členové Kaddáfího rovněž neopustili.

Zpráv, kde se bývalý vůdce ukrývá, se objevilo už několik. Jednou měl být podle údajů povstalců dokonce v těsném obklíčení. Zatím se ho nepodařilo dopadnout. Část jeho rodiny uprchla do Nigeru.

Pokračují boje o Syrtu

Poslední Kaddáfího stoupenci nadále vzdorují povstaleckým jednotkám v bojích o severolibyjskou Syrtu. Bojovníci Přechodné národní rady (NTC) ovládají tamní přístav a postoupili blíže k centru. Ve městě zůstalo asi 200 000 lidí.

V úterních bojích v Syrtě padlo podle nepotvrzených zpráv šest vojáků NTC a 45 dalších bylo zraněno. Z města se ozývá dělostřelecká palba, NTC vysílá k Syrtě tankové posily a obrněné transportéry s vojskem. Největším problémem jsou pro postupující jednotky odstřelovači, kteří výrazně zpomalují postup bojovníků NTC městem.

Bojuje se i o další město Baní Valíd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám