Hlavní obsah

K vraždě Palestince se přiznali tři z šesti podezřelých

Jeruzalém

K únosu a vraždě šestnáctiletého palestinského chlapce Muhammada abú Chudajra se již přiznali tři z šesti zadržených. S odkazem na policii to v pondělí uvedl izraelský deník Haaretz. Vražda tří izraelských mladíků a upálení palestinského mladíka zvýšily napětí v oblasti. O víkendu zamířilo z pásma Gazy na území Izraele několik raket, při odvetných izraelských náletech zahynulo devět lidí.

Foto: Handout, Reuters

Muhammad abú Chudajr

Článek

Údajní židovští extremisté, kteří se k vraždě Chudajra přiznali, se prý už zúčastnili policejní rekonstrukce činu. Od místa únosu mladíka ve východním Jeruzalémě zavedli policii do lesa, kde bylo tělo nalezeno. Za hlavní motiv vraždy policie nadále považuje pomstu za předchozí smrt tří Izraelců.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v pondělí telefonicky spojil s Chudajrovou rodinou. Jeho vraždu označil za odporný zločin a rodičům slíbil, že viníci stanou před soudem. Otec oběti už dříve uvedl, že nevěří, že izraelské úřady pachatele skutečně potrestají. Požaduje prý také, aby Izrael zdemoloval jejich domy, stejně jako to učinil s obydlími mužů podezřelých z vraždy tří izraelských studentů.

Podle agentury Reuters zahynulo v pondělí brzy ráno sedm příslušníků hnutí Hamás v oblasti palestinsko-egyptského hraničního přechodu Rafáh. Už v neděli večer zabilo izraelské bezpilotní letadlo v okolí palestinského uprchlického tábora Búrajdž dva příslušníky ozbrojené skupiny.

 Izraelci překazili pokus o další útok

Podle izraelské armády překazili Izraelci pokus o další raketový útok na své území, uvedla to agentura AP. Hnutí Hamás v pondělí pohrozilo, že se za smrt svých bojovníků pomstí. "Nepřítel zaplatí ohromnou cenu," uvedl mluvčí organizace, kterou Izrael považuje za teroristickou.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Palestinci prohledávají po izraelském bombardování ve městě Rafáh trosky domů.

Kvůli "hlubokým rozporům" v otázce dalšího postupu proti Hamásu v pondělí oznámil ministr zahraničí a předseda krajně pravicové strany Israel Bejtejnu (Izrael je náš domov) Avigdor Lieberman rozchod se stranou Likud premiéra Benjamina Netanjahua.

Konec úzké spolupráce v bloku, který vznikl před volbami v roce 2013, však prý neznamená konec vládní koalice. Ministři IB prý setrvají na svých postech. Lieberman v současné krizi požaduje tvrdší zásah proti hnutí Hamás v pásmu Gazy.

Napětí vzniklo po únosech Izraelců

V oblasti vzrostlo napětí po únosu tří izraelských studentů na Západním břehu Jordánu. Trojice chlapců, z nichž dvěma bylo 16 let a jednomu 19, zmizela 12. června večer, když stopovali mezi městy Hebron a Betlém na Západním břehu Jordánu.

Tělo jednoho z nich později objevili místní obyvatelé na poli nedaleko místa, kde zmizeli. Přivolaní vojáci pak našli i další dvě těla. Chlapci byli zastřeleni nejspíš bezprostředně po únosu.

Reklama

Výběr článků

Načítám