Hlavní obsah

Juščenko se vrací na Ukrajinu, jeho otrava se bude vyšetřovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/MOSKVA

Prezidentský kandidát ukrajinské opozice Viktor Juščenko byl v neděli propuštěn z vídeňské soukromé kliniky Rudolfinerhaus, kde se prokázalo, že příčinou jeho zdravotních potíží je otrava dioxinem. Oznámil, že se neprodleně vrací na Ukrajinu, kde bude pokračovat v boji za zvolení hlavou státu.

Foto: www.visitfm.cz

Poznejte Lysou horu jinak

Článek

Podle názoru lékařů se Juščenko může okamžitě vrátit do politického života a znovu se zapojit do předvolební kampaně, i když má mírně poškozené některé vnitřní orgány.Pokud jde o jeho zjizvený obličej, uzdravení bude podle jejich názoru trvat dva až tři roky. Lékaři však uvedli, že kdyby se neléčil jed by ho zabil.

 Juščenko se ve vídeňské nemocnici léčil již krátce po svém onemocnění v září. Teprve v sobotu však tamní odborníci stanovili definitivní diagnózu jeho nemoci - otravu dioxinem. Juščenko a jeho stoupenci se domnívají, že k ní došlo 5. září při večeři s nejvyššími představiteli Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) šéfem tajné služby Ihorem Smeškem a jeho zástupcem Volodymyrem Stasjukem na Stasjukově chatě. Krátce po ní onemocněl a jeho žena prý večer pocítila na Juščenkových rtech divnou chuť.

Prokuratura případ otravy znovu otevírá

Ukrajinská generální prokuratura v sobotu oznámila, že zahajuje nové vyšetřování "údajného pokusu o otrávení" Juščenka. Prokuratura už jednou případ vyšetřovala, ovšem 22. října je zastavila s odůvodněním,že podle lékařského vyšetření způsobila Juščenkovu nemoc pásový opar.

Vídeňští lékaři však konstatují, že v krvi a tkáních pacienta bylo zjištěno nejméně tisícinásobně vyšší množství dioxinu než je normální koncentrace. Šéflékař vídeňské nemocnice Michael Zimpfer doplnil, že v těle člověka se dioxin vstřebává mimořádně rychle a příznaky otravy se objeví již za několik hodin po požití látky, která se dá zamíchat do jídla.

Rusové otravu zpochybňují

Diagnózu rakouských lékařů však zpochybnil činitel ruského ministerstva zdravotnictví Jurij Ostapenko: "Dioxin není jed s okamžitým účinkem. Otrava tímto jedem se vyvíjí roky, desítky let, a není tudíž možné, aby dávka, která byla podána jeden den, vyvolala otravu druhý den."

Julia Tymošenková, která je blízkou spolupracovní Juščenka a po jeho zvolení by se asi stala premiérkou, uvedla: "Po Juščenkově vítězství, které je jisté, každý, kdo je zapleten do otravy - ať už v Ukrajině nebo v zahraničí - protože cizinci byli do této tragédie aktivně zapojeni - musí vypovídat před zákonem."

Za Janukovyčem stál ruský prezident Putin.

Ukrajinské demonstrace jako při pádu komunismu

Podle současných průzkumů má Juščenko desetiprocentní náskok nad svým rivalem Janukovyčem. Možná otrava byla jednou z klíčových otázek při opozičních protestech po zfalšovaných prezidentských volbách, které se budou opakovat 26. prosince.

Juščenko přirovnal situaci na Ukrajině, k demonstracím, jež před 15 lety přivodily pád komunismu ve střední a východní Evropě a likvidaci železné opony: "Něco takového se u nás za posledních sto let nestalo. Myslím, že je možné to srovnat s rozpadem Sovětského svazu nebo pádem Berlínské zdi."

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři: Juščenko byl otráven dioxiny

Opozičního kandidáta na ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka se před volbami pokusil někdo otrávit. Rakouští lékaři, kteří jej vyšetřovali, potvrdili,...

Výběr článků

Načítám