Hlavní obsah

Johnsonovo odvolání žádá nejméně 12 spolustraníků

Londýn

Už 12 poslanců britské Konzervativní strany veřejně přiznalo, že odevzdalo dopis vyslovující nedůvěru jejich předsedovi a premiérovi Borisi Johnsonovi. Pokud se takových dopisů nastřádá 54, bude celý poslanecký klub hlasovat o jeho odvolání. Johnson čelí policejnímu vyšetřování kvůli nelegálním covidovým večírkům, interní zpráva Kabinetního úřadu už ho usvědčila ze selhání.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Za středeční den odevzdali dopis tři poslanci: Tobias Ellwood, Anthony Magnall a Sir Gary Streeter. Zejména krok posledně jmenovaného, jednoho z nejdéle sloužících členů sněmovny, vyvolal ve straně vlnu překvapení.

„Nemůžu se smířit s tím, že zatímco drtivá většina britské veřejnosti musela po dobu lockdownu podstupovat bolest a oběti, tak se lidé pracující v Downing Street chovali takto,” uvedl Streeter.

Vystřídat Johnsona chce muž s vazbou na Česko

Zahraniční

Narážel na skutečnost, že v době, kdy se normální obyvatelé nesměli s nikým stýkat, si pracovníci premiérovy kanceláře vesele užívali večírků. Jak zjistila Sue Grayová z Kabinetního úřadu, takových akcí v Downing Street se uskutečnilo nejméně 16, z toho 12 je nyní předmětem vyšetřování policie.

Pravidla Konzervativní strany jsou jednoduchá. Pokud 15 procent jejích poslanců sepíše dopis vyjadřující nedůvěru svému předsedovi, musí se bezprostředně uskutečnit hlasování na bázi celého poslaneckého klubu.

Johnson se omluvil za covidové večírky. Situaci v Downing Street okamžitě vyřeším, slíbil

Evropa

Pokud většina zvedne ruku pro nedůvěru, předseda (nyní i premiér) musí rezignovat. Konzervativců je nyní ve sněmovně 360, pro hlasování o nedůvěře je tedy potřeba 54 podpisů.

Dopisy jsou adresovány předsedovi poslaneckého klubu (takzvaný Výbor 1922). Pouze ten ví, kolik poslanců odvolání požaduje. Odevzdání dopisu zatím veřejně potvrdilo 12 poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám