Hlavní obsah

Johnson má něco za lubem, varují Irové

Dublin/Londýn

Irská vláda se obává, že britský premiér Boris Johnson chce kompletně přepsat část brexitové dohody zvanou „severoirský protokol”. Informovala o tom tamní stanice RTE. Londýn označil současnou situaci, i vzhledem k nedávným protestům, za „neudržitelnou”. Máte, co jste chtěli, reagovala Evropská komise.

Foto: Profimedia.cz

Irský taoiseach Micheál Martin (vpravo) při návštěvě sídla britského premiéra v Chequers

Článek

Severoirský protokol je součástí dohody, kterou Spojené království uzavřelo s Bruselem po odchodu z Evropské unie. Mezi Severním Irskem a zbytkem britského království vytvořil hranici v moři, kvůli které musí zboží proudící z Velké Británie podstoupit byrokratické kontroly.

EU tady nese zodpovědnost. Protokol je společná britsko-unijní dohoda. EU musí rychle najít nový přístup a nová řešení.
David Frost, britský vyjednavač pro brexit a člen londýnského kabinetu<br />

Důvodem nejnovějších obav irské vlády se zdá být rétorika britského ministra a vyjednavače pro brexit Davida Frosta. Ten minulý týden po setkání se severoirskými loajalisty a paravojenskými skupinami přiznal, že současná situace na hranici je „neudržitelná”.

Za násilím v Belfastu není jen brexit. Mládež je znuděná a zmanipulovaná, varuje komentátor

Evropa

V neděli pak myšlenku rozvinul v článku pro Mail on Sunday, ve kterém osočil Evropskou unii, že se na protokol kouká příliš „prudérně”. Když britská vláda brexitovou dohodu podepisovala, tak podle Frostových slov nečekala, že se situace takto nesmyslně vyvine.

Protokol nabízí řešení k problémům, které brexit vytvořil, a k typu brexitu, který si britská vláda zvolila.
David Ferrie, mluvčí Evropské komise

„Byly tu protesty a politická stabilita je v ohrožení,” napsal Frost s odkazem na dubnové násilnosti v Belfastu a okolí, které trvaly sedm dní v kuse. Po střetu s ozbrojenými vandaly tehdy utrpělo zranění přes 70 policistů.

„EU tady nese zodpovědnost. Protokol je společná britsko-unijní dohoda. EU musí rychle najít nový přístup a nová řešení,” apeloval Frost.

Foto: Profimedia.cz

Podle části společnosti existuje jen jediné řešení této situace: sjednocení Irska

Mluvčí Evropské komise Daniel Ferrie na článek reagoval slovy, že „protokol nabízí řešení k problémům, které brexit vytvořil, a k typu brexitu, který si britská vláda zvolila”. Komise bude ohledně tohoto společného závazku dále pokračovat ve vyjednávání, dodal mluvčí.

Dublin se teď podle stanice RTE vážně obává, že se londýnský kabinet snaží protokol kompletně přepsat. „To riziko spočívá v tom, že míří na cíl, který je nedosažitelný,” cituje RTE zdroj z irské vlády.

Britové připouští možnost aktivování článku 16 protokolu, který umožňuje na určitou dobu jednostranně přerušit kontroly na hranicích. Britský premiér Johnson tuto variantu naznačil při nedávném setkání se svým irským protějškem Micheálem Martinem.

Protokol vs. Velkopáteční dohoda

Hlavním zájmem britské vlády je ochránit Velkopáteční mírovou dohodu z devadesátých let, která ukončila třicet let trvající krvavé nepokoje v Severním Irsku. Právně závazný dokument  jakoukoli fyzickou bariéru mezi jižním a severním Irskem vylučuje.

Brexitu fandila, jeho důsledky jí poznamenaly kariéru. Severoirská první ministryně končí

Zahraniční

Johnson se nyní domnívá, že pokud se Severoirové kvůli protokolu cítí odtrženi od zbytku království, pak jde o porušení této mírové dohody – a tudíž o porušení mezinárodního práva.

Odstranění hranice v irském moři si jako hlavní prioritu vytyčil také nově zvolený lídr severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Uvedl, že se hodlá sejít jak s Johnsonem, tak s Martinem a v následujících 90 dnech problém jednou provždy vyřešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám