Hlavní obsah

Johnson byl během lockdownu vyfocen na vánočním kvízu s láhví vína

– Londýn

Londýnská policie ve středu oznámila, že přezkoumá své dřívější rozhodnutí nevyšetřovat vánoční kvíz v úřadu premiéra v Downing Street. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Oznámení přichází poté, co britský bulvární list Daily Mirror zveřejnil fotografii, na které je premiér Boris Johnson se třemi zaměstnanci a láhví alkoholu.

Podle bulváru byla pořízena 15. prosince 2020, kdy v Londýně kvůli koronaviru platilo přísné omezení shromažďování.

Kromě Johnsona jsou na fotografii další tři lidé. Jeden má kolem krku fialovou vánoční girlandu, další má na hlavě santovskou čepici.

Při kvízu byla na stole otevřená láhev šumivého vína a brambůrky. Vánoční kvíz, z nějž fotografie údajně pochází, přitom není jedním z večírků, které policie nyní vyšetřuje.

Poslanci opoziční Labouristické strany po zveřejnění snímku vyzvali Johnsona, aby o věci informoval policii.

Podle předsedy vlády se však policie zmíněným shromážděním v rámci svého vyšetřování již zabývala. Premiérův mluvčí později novinářům tvrdil, že na snímku byl zachycen „virtuální kvíz“.

Londýnská metropolitní policie ale následně v prohlášení oznámila rozhodnutí věc přezkoumat.

„Tuto událost již dříve posuzovala a na základě tehdy dostupných důkazů rozhodla, že to nedosáhlo hranice pro vyšetřování trestného činu,“ uvedla. „Toto hodnocení se nyní přezkoumává,“ doplnila.

Nechal jste na svobodě zneužívače dětí, obvinil Johnson šéfa opozice Starmera

Evropa

Policie nyní vyšetřuje 12 večírků v Downing Street a ve Whitehallu, které se konaly v průběhu pandemie, aby zjistila, zda byla porušena protikoronavirová opatření. Některých z těchto akcí se přitom účastnil i premiér, píše BBC.

Policie zároveň ve středu oznámila, že do konce tohoto týdne začne kontaktovat více než 50 lidí, o kterých se předpokládá, že se takzvaných lockdownových večírků v Downing Street účastnili.

V prohlášení uvedla, že pošle více než 50 lidem dotazník, ve kterém budou do týdne muset vysvětlit svou účast na akcích. Půjde o právně závazný dokument, jenž musí být vyplněn pravdivě.

Událost z 15. prosince 2020 přitom nyní není předmětem vyšetřování. Incidentem se v rámci interního vyšetřování zmíněných večírků zabývala úřednice Sue Grayová, která dosud zveřejnila pouze svá předběžná zjištění, jelikož některé z událostí začala vyšetřovat policie.

Johnson přestavěl kabinet

Zahraniční

Kancelář premiéra nesdělila, zda byl zmíněný snímek předán Grayové. Uvedla však, že měla veškeré důkazy, které potřebovala.

Nedělník Sunday Mirror loni v prosinci zveřejnil fotografii ze stejné akce, byl na něm Johnson se dvěma zaměstnanci.

Na stole však v tomto případě nebyl vidět alkohol. Premiérova kancelář tehdy uvedla, že se Johnson „krátce zúčastnil virtuálně“, aby poděkoval zaměstnancům za práci během pandemie.

V Londýně bylo přitom tehdy zakázáno setkávání lidí z různých domácností uvnitř, zatímco venku se mohlo setkávat nanejvýš šest lidí.

V oficiálních pokynech se uvádělo, že ačkoliv pro pracoviště platí výjimka, nesmí se konat vánoční obědy a večírky, kde dochází ke společenskému kontaktu.

KOMENTÁŘ: Zdlouhavá smrt britského premiéra - Alexander Tomský

Komentáře

Johnsonův exporadce Dominic Cummings na Twitteru napsal, že existují mnohem „lepší“ snímky, které dosud nebyly zveřejněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám