Hlavní obsah

Johnson přestavěl kabinet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson znovu mění personální složení své vlády. Do role ministra pro brexitové příležitosti instaloval konzervativní ikonu Jacoba Rees-Mogga, zatímco na disciplínu poslanců bude z kabinetu dohlížet Johnsonův věrný spojenec Chris Heaton-Harris.

Foto: Alberto Pezzalli, ČTK/AP

Britský premiéer Boris Johnson

Článek

V angličtině se kroku říká „cabinet reshuffle“. Kabinet je nejvyšší orgán vlády složený z nejvýznamněji postavených ministrů a premiéra.

Britský deník Guardian dává výměny ministrů do kontextu se skandálem „Partygate”, tedy zjištěním, že se zaměstnanci Johnsonovy kanceláře v době nejpřísnějších koronavirových lockdownů bavili na večírcích, zatímco se normální občané nesměli s nikým stýkat.

Nechal jste na svobodě zneužívače dětí, obvinil Johnson šéfa opozice Starmera

Evropa

V Heaton-Harrisovi vidí Johnson klíčového spojence, jednoho z nejloajálnějších kolegů. Nově bude zastávat funkci takzvaného „stranického biče” (angl. party whip). I ten je součástí kabinetu, je to de facto člověk, který dohlíží na to, aby poslanci hlasovali v souladu s vládním programem.

Britská poslankyně tvrdí, že ji vyhodili z ministerstva, protože je muslimka

Zahraniční

Ve funkci Heaton-Harris nahradil Marka Spencera, který čelil kritice za nestandardní praktiky. Údajně některé Johsnonovy kritiky vydíral, jedné z poslakyň měl dokonce říct, že pro ni není ve vládě místo, protože je muslimka.

Rees-Mogg dál v kabinetu, jen v jiné roli

Druhá výrazná změna v kabinetu se týká postavy Jacoba Rees-Mogga, který dosud zastával roli šéfa pro legislativní otázky. Od úterý je ministrem pro brexitové příležitosti, což není překvapením, jelikož byl vždy jedním z nejhlasitějších odpůrců členství Británie v Evropské unii.

Foto: Profimedia.cz

Jacob Rees-Mogg

Slibované změny v Downing Street: Johnsonovi pomůže i ministr úřadu vlády

Evropa

Již zmíněný Spencer nebude ležet ladem, ujme se povinností, které měl dosud na starosti Rees-Mogg.

Poslední zajímavou změnou je povýšení Jamese Cleverlyho do role ministra pro evropského záležitosti.

Boris Johnson obměňuje kabinet. Raab je novým britským vicepremiérem

Zahraniční

Britský premiér už k přeskupení kabinetu přistoupil dvakrát. Nejprve v únoru 2020, podruhé pak v  září 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám