Hlavní obsah

Jižní Korea je připravená vrátit úder KLDR

– Soul

Jižní Korea varovala, že je připravená tvrdě odpovědět, pokud proti ní KLDR použije vojenskou sílu. Podle agentury Reuters jde pravděpodobně o reakci na úterní slova komunistické země, která pohrozila, že k 11. březnu vypoví příměří, jež ukončilo korejskou válku z let 1950-53.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejští vojáci poblíž demilitarizované zóny u hranice s KLDR

Článek

"Pokud Severní Korea bude provokovat a ohrozí životy a bezpečnost našich lidí, dáváme jasně najevo, že jsme učinili veškeré přípravy na silnou a rozhodnou odpověď nejen proti zdroji agrese a jejím podpůrným silám, ale také jejímu velitelství," řekl na tiskové konferenci generálmajor jihokorejské armády.

Úterní prohlášení Severní Korea zdůvodnila právě probíhajícím společným vojenským cvičením svého jižního souseda se Spojenými státy, a také novými sankcemi, které chystá Rada bezpečnosti OSN. Přísné sankce navrhl Washington, který se na nich již údajně dohodl i s Pekingem, jenž je přitom označován za poslední diplomatickou i obchodní oporu KLDR.

Korejská válka z let 1950-53 skončila pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy, takže zúčastněné strany zůstávají doposud de facto ve válečném stavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám