Hlavní obsah

Jižní a Severní Korea se dohodly na obnově vojenské horké linky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jižní a Severní Korea se dohodly na obnově vojenské horké linky. Je to první výsledek jednání mezi zástupci Severní a Jižní Koreje v demilitarizované zóně v Pchanmundžomu. Předtím KLDR oznámila, že vyšle svou delegaci na zimní olympiádu do Jižní Koreje.

Foto: Reuters

Kim Čong-un s dalekohledem

Článek

Komunikace na lince, která zajišťuje naléhavé spojení mezi armádami obou zemí, by měla začít ve středu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na náměstka jihokorejského ministra pro sjednocení Čong He-songa. Civilní horká linka mezi oběma zeměmi byla zprovozněna již minulý týden.

Linka, která v minulosti představovala zásadní komunikační kanál mezi oběma zeměmi, byla KLDR opakovaně přerušována v dobách zvýšeného napětí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon, který stojí v čele jihokorejské delegace (vpravo) a vedoucí severokorejské delegace Ri Son-kwon

Mimo provoz byla od té doby, co na počátku roku 2016 odvolaná jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje uzavřela průmyslovou zónu v Kesongu.

Již Korea během rozhovorů navrhla, aby se obnovila setkávání příbuzných, které od sebe oddělila korejská válka z 50. let minulého století a také jednání o snížení nepřátelských akcí v příhraničí.

Pchjongjang může například chtít, aby Soul zastavil propagandistické vysílání z tlampačů umístěných u společné hranice a omezení či úplné ukončení společných jihokorejsko-amerických vojenských manévrů. Zastavení společných vojenských cvičení je pro Jižní Koreu nepřijatelné, protože by vážně poškodilo vztahy s jejím hlavním spojencem USA, které chtějí vyvíjet maximální tlak na KLDR, napsala agentura AP.

Nynější jednání v Pchanmundžomu na linii příměří oddělující korejské státy je první od prosince 2015. Rozhovory byly zorganizovány poté, co se severokorejský vůdce Kim Čong-un ve svém novoročním projevu překvapivě vyslovil pro zlepšení mezikorejských vztahů a uvedl, že zvažuje vyslání severokorejské výpravy na únorovou olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám