Hlavní obsah

Jihokorejský parlament sesadil prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Jihokorejský prezident Ro Mu-hjon byl sesazen ze své funkce. Pro jeho odvolání se vyslovilo 193 poslanců 273členné sněmovny. Zda je rozhodnutí parlamentu platné, rozhodne ústavní soud.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

V první reakci po rozhodnutí parlamentu Ro prostřednictvím svého mluvčího internetové agentuře MoneyToday zároveň sdělil, že doufá v co nejrychlejší výrok ústavního soudu.

Ten má podle zákona lhůtu 180 dnů na vynesení verdiktu o tom, zda prezidentovo sesazení je v souladu s ústavou země. Mluvčí ústavního soudu však vzápětí přislíbil, že soud se tímto případem začne zabývat okamžitě a bude se snažit dospět k závěru co nejdříve.

 Až do rozhodnutí ústavního soudu jsou pravomoci prezidenta pozastaveny a jeho základní povinnosti bude vykonávat premiér Ko Kun. Ten v první reakci označil rozhodnutí parlamentu za politováníhodné a vyzval ministerstva, aby pokračovala v práci "s mimořádnou rozhodností a bez jakéhokoli kolísání".

Asi 500 Roových stoupenců se dnes vydaly v metropoli Soulu protestovat proti jeho sesazení k parlamentu. Policie, která byla uvedena do stavu pohotovosti v celé zemi, rozmístila před budovou parlamentu kolem 4000 příslušníků pořádkových sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám