Hlavní obsah

Ještě nejsem ze hry, vzkazuje odsouzený Lula. Chce opět kandidovat na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva nepravomocně odsouzený za korupci a praní špinavých peněz ve čtvrtek prohlásil, že hodlá příští rok opět kandidovat v prezidentských volbách. Levicový politik favorizovaný průzkumy se proti trestu 9,5 roku vězení odvolá a rozsudek tak nebude pravomocný až do rozhodnutí odvolacího soudu, což mu kandidaturu umožňuje. Korupční proces byl podle něho politicky motivovaný.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Bývalý brazilský prezident Lula da Silva

Článek

„Ještě mě nevyřadili ze hry,“ řekl ve čtvrtek podle agentury Reuters Lula da Silva stoupencům v sídle Strany pracujících v nejlidnatějším brazilském městě Sao Paulo. Narážel tím na údajnou zmanipulovanost procesu, který měl podle něho za cíl znemožnit mu kandidaturu.

Podobná slova používala i jeho loni sesazená nástupkyně v úřadě Dilma Rousseffová, která byla da Silvovou chráněnkyní. O politické motivaci obvinění hovoří i současný pravicový prezident Michel Temer, jemuž rovněž hrozí odvolání za údajnou účast na korupční aféře devastující politickou scénu v zemi.

Jednasedmdesátiletý Lula da Silva stál v čele Brazílie od ledna 2003 do ledna 2011 a stále patří k nejpopulárnějším politikům v zemi. Prvoinstančním soudem byl tento týden odsouzen v souvislosti s největší korupční kauzou v historii země. Týká se rozsáhlého úplatkářského systému kolem státní firmy Petrobras.

Podle obžaloby exprezident dostával úplatky od stavební firmy OAS, mimo jiné luxusní byt ve městě Guarujá. Politik všechna obvinění vytrvale odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám