Hlavní obsah

Jednání o sjednocení Kypru zkrachovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BÜRGENSTOCK

Kyperskoturecký předák Rauf Denktaš odmítl poslední verzi plánu OSN na opětovné sjednocení Kypru. Oznámila to ve čtvrtek kyperskoturecká agentura TAK. Vyjednavačům ve švýcarském letovisku Bürgenstock se ani na poslední pokus nepodařilo dosáhnout dohody o plánu OSN na sjednocení ostrova.

Foto: Lenka Žáčková

3P, o.s. provozuje vůz VW Caddy Maxi, který je určený pro přepravu osob na vozíku

Článek

"Všechny zúčastněné strany přednesly svá závěrečná stanoviska a tím jednání i veškerá diplomatická aktivita skončily," cituje agentura nejmenovaného účastníka jednání.

Generální tajemník OSN Kofi Annan tak bude podle všeho muset - po případných posledních drobných úpravách - předložit svůj plán kyperskému obyvatelstvu sám, aniž pro něj získal podporu zástupců řecké a turecké komunity na Kypru, stejně jako vlád Řecka a Turecka.

Předpokládá se, že plán bude 20. dubna i bez dohody předmětem oddělených referend v obou kyperských komunitách. Jeho schválení je předpokladem pro přijetí celého Kypru do Evropské unie 1. května. V opačném případě bude přijata jen mezinárodně uznávaná řecká část ostrova.

Jeden ostrůvek, dva státy

Plán předpokládá vznik dvou rovnoprávných států na ostrově, které bude zastřešovat společná federální vláda. Větší část změn, které Annan učinil v posledním návrhu, vychází vstříc požadavkům kyperských Turků.

Pozorovatelé se proto domnívají, že v turecké části Kypru by mohl návrh v referendu projít, už proto, že by znamenal i pro tuto část ostrova členství v EU a tím významný impuls pro ekonomický rozvoj zatím výrazně zaostalejší části země.

Řekové nejsou spokojeni mimo jiné s tím, že se nemohou vrátit do turecké části ostrova a získat zpět své majetky. Nelíbí se jim ani to, že na ostrově zůstanou všichni turečtí přistěhovalci i - byť v omezeném množství - turečtí vojáci.

Hlavním ústupkem turecké strany by mělo být zmenšení dosavadní rozlohy jejich státu - ze 36-37 procent na 29 procent rozlohy Kypru.

Reklama

Výběr článků

Načítám