Hlavní obsah

Japonsko si vybralo nového premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Předsedou vládní Demokratické strany Japonska (DPJ) a zároveň kandidátem na premiéra byl v pondělí zvolen Jošihiko Noda. Předchůdcem dosavadního ministra financí byl Naoto Kan.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Nový japonský premiér Jošihiko Noda.

Článek

Dosavadní ministr financí Jošihiko Noda se o post předsedy strany a vlády utkal ve druhém kole s ministrem hospodářství, obchodu a průmyslu Banrim Kajedou, kterého porazil poměrem 215 ku 177 hlasům.

Poslanecká sněmovna schválí Nodovo zvolení v úterý, kdy také oficiálně odstoupí jeho předchůdce Naoto Kan. Ten byl ve funkci od června 2010. Jeho obliba v poslední době klesla na rekordně nízkou úroveň. Vyčítalo se mu údajné špatné zvládnutí situace kolem zemětřesení v Japonsku.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Nový japonský premiér Jošihiko Noda (vlevo) se svým rivalem o post premiéra, ministrem hospodářství, obchodu a průmyslu Banrim Kaiedou.

Nový premiér nedávno řekl, že se budou muset nejspíš v zemi zvýšit dočasně daně, aby se pomohlo zaplatit obnovování části Japonska po devastujícím březnovém tsunami. Podle analytiků bude Noda schopen lépe se vypořádat s japonským státním dluhem. Byl také preferovaným kandidátem finančních trhů.

Noda je považován za schopného a pracovitého politika, nikoli za vizionáře. Vystudoval univerzitu Waseda a absolvoval také manažerský institut Macušita. Do DPJ vstoupil v roce 1998. Do parlamentu byl poprvé zvolen v roce 1993. Na rozdíl od dosavadního premiéra Naota Kana není pro budoucí postupný odklon od jaderné energie. Noda řekl, že reaktory, které prošly zátěžovými zkouškami, by se měly opět spustit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám