Hlavní obsah

Janukovyč: Volby dostaly Ukrajinu na pokraj katastrofy

KYJEV

Dosavadní ukrajinský premiér Viktor Janukovyč, který vzešel jako vítěz ze sporného druhého kola prezidentských voleb, v neděli řekl, že volby dohnaly Ukrajinu na pokraj katastrofy. Své stoupence na východě země vyzval, aby se za každou cenu vyhnuli krveprolití. Představitelé tamních regionů znovu potvrdili, že pokud bude prezidentem opoziční kandidát Viktor Juščenko, budou požadovat samostatnost.

Foto: Martina Hromková
Článek

"Jako premiér dnes říkám, že jsme na pokraji katastrofy. K propasti již schází jen krok," prohlásil Janukovyč, který se zúčastnil porady regionálních vedení z převážně ruskojazyčných východních a jižních oblastí země. "Jakmile bude prolita první kapka krve, nebude již možno to zastavit," varoval Janukovyč. Podle něj mohou spory poškodit i ekonomiku země.

Delegáti regionálního kongresu v Severodoněcku nakonec jednomyslně odhlasovali, že v prosinci bude uspořádáno referendum, v němž by se mělo rozhodnout o "regionálním statusu" oblastí, které se distancují od Kyjeva. Podle pozorovatelů je "regionální status" eufemismem pro autonomii.

Úvahy o rozdělení země kritizoval kandidát opozice Viktor Juščenko, vládní tábor obvinil, že "hraje s nebezpečnou kartou separatismu". Ty, co chtějí autonomii označil za hrozbu pro Ukrajinu a vznesl požadavek, aby bylo proti nim zahájeno trestní řízení.

Opozice vyzývá demonstranty, aby si odpočinuli

Klíčovým dnem bude pro Ukrajinu pondělí. Tamní Nejvyšší soud rozhodne o tom, zda 2. kolo prezidentských voleb, které proběhlo minulou neděli, je platné a prezidentem je či není dosavadní premiér Viktor Janukovyč. Opozice pod vedením Viktora Juščenska v neděli vyzvala demonstranty, aby v protestech povolili a před rozhodnutím soudu si odpočinuli.

"Odpočiňte si, naberte síly, ale zajistěte trvalou přítomnost na Náměstí nezávislosti," řekla protestujícím představitelka opozice Julija Tymošenková. Úbytek protestujících však zatím není znát. V ulicích jsou stále statisíce lidí.

Demonstranty navíc posílilo sobotní usnesení ukrajinského parlamentu,který volby prohlásil za neplatné. Tato rezoluce je spíš psychickou podporou, nemá žádnou právní závaznost. [celá zpráva]

Podle Tymošenkové má soud v pondělí dvě možnosti. Buď prohlásí za vítěze voleb Juščenka, nebo se volby budou opakovat. I v tomto případě by zvítězil Juščenko. Možnost, že soud vyhlásí vítězem Janukovyče nezmínila. Dosavadní vítěz voleb, kterého ale uznalo jen Rusko, Čína a několik postsovětských republik, se v sobotu vyjádřil, že opakování 2. kola voleb mu není proti mysli.

Juščenko navrhl, aby se hlasování uskutečnilo 12. prosince a dal najevo, že rozhodnutí musí padnout rychle. Jinak opozice přistoupí k rázným akcím včetně blokády letišť, silnic a železnic.

Reklama

Související články

Tisk: Evropa ztrácí své iluze o Putinovi

Evropská unie by měla vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi zaujmout kritičtější postoj. Shodla se na tom včera většina evropských deníků ve světle dění...

Výběr článků

Načítám