Hlavní obsah

Izraelský parlament schválil plán stažení z Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský parlament v úterý na své historické schůzi schválil klíčový plán premiéra Ariela Šarona na stažení ozbrojených jednotek a osadníků z pásma Gazy a části západního břehu Jordánu. Odchod by měl skončit nejpozději do závěru roku 2005. Palestinci všeobecně výsledek vítají, zatímco Izraelci jsou rozpolcení a vlivná skupina ministrů Šaronovy strany hrozí i demisí.

Foto: Jiří Smutný

Z plakátu k výstavě

Článek

Po dvou dnech vzrušené debaty poměrem 67 ku 45 izraelští zákonodárci dali zelenou první evakuaci židovských osadníků z palestinského území po 37 letech okupace. Pásmo Gazy by se mělo stát součástí příštího palestinského státu. Sedm poslanců 120členného Knesetu se hlasování zdrželo a jeden byl nepřítomen kvůli nemoci.

Jak ale upozorňuje agentura Reuters, zahájení akce by mělo předcházet ještě hlasování Šaronova koaličního kabinetu, které by se mělo uskutečnit v březnu příštího roku.

Čtyři významní ministři z Šaronovy strany Likud v úterý přitom pohrozili odchodem z vlády, jestliže premiér nevyhlásí do dvou týdnů o svém plánu referendum. V rebelující čtveřici jsou kromě ministra financí a expremiéra Benjamina Netanjahua také Danny Naveh (zdravotnictví), Jisrael Katz (zemědělství) a Limor Livnatová (školství a kultura).

"Jestliže izraelská vláda vážně pomýšlí na mír, měla by se vrátit k jednacímu stolu a naplňovat cestovní mapu (mírový plán), přičemž odchod z Gazy by měl být její součástí a nikoliv alternativou," reagoval na hlasování Knesetu hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát. Mezinárodní mírový plán předpokládá mj. vytvoření palestinského státu do konce příštího roku.

Člen Hamásu: Vítězství Palestinců

Za vítězství Palestinců označil rozhodnutí parlamentu člen palestinského militantního hnutí Hamás. Prohlásil, že samo Hnutí islámského odporu (Hamas) "sionistickému nepříteli vnuklo myšlenku Gazu opustit".

Ne tak nadšeně hlasování přivítali zástupci osadníků a další odpůrci plánu. "Šaron vyhrál, ale je to Pyrrhovo vítězství. Ještě jedno takové vítězství a všichni jsme ztraceni. Dny premiéra jako izraelského premiéra jsou sečteny," řekl například Arje Eldad ze strany Národní jednoty, která se staví za osadníky.

V pásmu Gazy žije asi 1,3 miliónu Palestinců a mezi nimi pouhých 8000 Izraelců. Každá z evakuovaných rodin přijde stát Izrael na stovky tisíc dolarů na kompenzacích. Podmínkou pro finanční odškodnění však je dobrovolný odchod z pásma ve stanoveném termínu.

Konfrontace, která rozštěpila Šaronův blok Likud

Stejně na tom budou obyvatelé čtyř židovských osad na západním břehu Jordánu, kterých se plán rovněž dotýká. Plán však předpokládá, že ostatní osady v Předjordánsku zůstanou zachovány. V současných 120 osadách žije asi 230 000 Izraelců.

Dnešnímu hlasování předcházela několikaměsíční konfrontace na izraelské politické scéně, která rozštěpila Šaronův blok Likud a oslabila jeho koaliční vládu. Likud plán odmítl v jarním referendu, odmítají ho náboženské a konzervativní strany a ostře se proti němu staví i sami kolonisté a jejich zájmové organizace. Mezi izraelskou veřejností se však těší široké podpoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám