Hlavní obsah

Izraelský Likud zvažuje jednostranné stažení osad

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Smršť kritiky se od počátku týdne ze všech stran snáší na izraelského vicepremiéra a předního politika pravicového bloku Likud Ehuda Olmerta. Prohlásil totiž, že Palestinci svými obstrukcemi asi zmaří snahy o dvoustranné diplomatické řešení blízkovýchodního konfliktu. Navrhl proto, aby židovský stát stáhl armádu i osady z okupovaného území jednostranně.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Olmert své první výroky o likvidaci některých osad pronesl již v sobotu, v úterý je ale v Knesetu zopakoval i poslancům. Politiky stojící napravo od sebe podle listu Ha´arec obvinil, že "žijí ve virtuální realitě", když si myslí, že lze udržet celý západní břeh Jordánu i pásmo Gazy.

Podle letitého tvrdého odpůrce kompromisů s Palestinci "je nutné převzít iniciativu, nespoléhat na Arafatovu vůli k vyjednávání a stáhnout se do jiných hranic, než jsou ty dnešní", přičemž někteří osadníci si "budou muset najít jiný domov".

Agentuře AP následně upřesnil, že se plán bude týkat "velkého počtu osad a lidí" a ujistil, že v izraelských rukou by zůstal celý Jeruzalém včetně jeho východní, anektované části. Jedině dobrovolným stažením lze podle Olmerta zabránit návratu až do hranic platných před červnem 1967.

Kritizuje levice, pravice i Palestinci

Koncept jednostranného oddělení Palestinců a Izraelců léta koloval především mezi levicovými politiky; v řadách pravice je totiž mnoho politiků, kteří se nehodlají vzdát žádných částí "země zaslíbené" a navíc mají desítky tisíc voličů mezi osadníky.

V dnešním rozložení sil však Olmerta napadla jak "mírotvorná" levicová opozice, tak pravicoví radikálové, podle nichž byl jednostranné stažení Arabům signalizovalo, že se "teror vyplácí".

Palestinský premiér Ahmad Kurája dnes podle televize al-Džazíra varoval, že plán jen vyústí v další krveprolití.

Vůdce opoziční Strany Práce Šimon Peres ve středu prohlásil, že vláda "pouze mluví a vykazuje málo činů". Josi Sarid z levicového Merecu řekl že Šaronovi "nevěří ani slovo".

Extrémně pravicová Národní jednota naopak pohrozila, že dojde-li na evakuaci osad, okamžitě odejde z vlády. Ministr cestovního ruchu za Národní jednotu Benny Elon také ve středu vyzval pravici je sjednocení a ke zmaření záměrů jeho vládního kolegy Olmerta.

Šaron: zatím cesta diplomacie

Premiér a Olmertův stranický šéf Ariel Šaron trvá na tom, že Izrael se nadále drží diplomacie, především naplňování tzv. cestovní mapy.

I on nicméně v úterý řekl, že "stažení osad může být částí prozatímních jednostranných opatření".

Premiér přitom již před měsícem pobouřil zmínkou o jednostranných opatřeních i některé své spolustraníky.

Radikální pravice a osadníci tvrdí, že proti Olmertovým úvahám v případě hlasování vystoupí i řada politiků Likudu, kteří jsou nyní zatím v anonymitě.

Obavy z převahy arabské populace

Vlivný šéf bezpečnostního a zahraničního výboru Knesetu Juval Steinitz ale ve středu v Izraelském rozhlase prohlásil že "nutnost" ústupku v zájmu dlouhodobé perspektivy si uvědomuje stále více členů Likudu. "Likudnici jsou velmi svázaní se Státem Izrael," uvedl.

"Nemáme ale zájem obětovat židovský stát myšlence Velkého Izraele," dodal v narážce na varování vyslovené i Olmertem, že trvalé držení okupovaných území s jejich arabskou populací by zvrátilo demografické poměry poměr v neprospěch Židů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám