Hlavní obsah

Izraelské volby vyhrála strana premiéra Olmerta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Strana pravého středu Kadima prozatímního premiéra Ehuda Olmerta se s téměř 22 procenty hlasů stala vítězem úterních parlamentních voleb v Izraeli. Ve 120členném Knesetu obsadí 28 křesel. Za ní se umístila Strana práce, která dostane za 15 procent hlasů 20 mandátů. Hlasování se zúčastnilo 63,2 procent oprávněných voličů. To je nejméně v historii izraelských voleb.

Článek

Na třetím místě je s 13 křesly ortodoxní strana Šas, dále strana ruských emigrantů Izrael je náš domov s 12 a teprve za nimi se umístil Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua s 11 poslanci. Do Knesetu naprosto nečekaně pronikne i Strana důchodců (GIL), v jejímž čele stojí bývalý šéf tajné služby Mossad Rafi Ejtan. Důchodci budou mít v parlamentu sedm zástupců.

Koalice Národní náboženské strany-Národní jednoty získala devět mandátů, Jednotný judaismus tóry šest a strana Merec čtyři. Tři arabské strany obsadí dohromady deset křesel.

Olmert se už prohlásil vítězem voleb. Zdůraznil, že bude usilovat o rozhovory s Palestinci o konečném řešení vzájemného konfliktu, ale v případě nutnosti bude jednat jednostranně.

Šaronovo charisma stále působí

Tři měsíce po náhlém konci politické éry premiéra Ariela Šarona se tak strana Vpřed, kterou loni v listopadu založil, vypracovala na nejsilnější politickou formaci v zemi. Právě Šaronovo vystoupení z bloku Likud, u jehož kolébky stál, a založení  vlastní strany vyvolalo zemětřesení na politické scéně, které spolu s personální změnou na čele Strany práce vyústilo v předčasné parlamentní volby.

Šaronovo charisma u voličů očividně nepřestalo působit ani potom, co oblíbený politik upadl po záchvatu mozkové mrtvice 4. ledna do kómatu. Jeho návrat do politiky je podle lékařů vyloučen.

Volby byly v Izraeli považovány i za svého druhu referendum o budoucnosti židovských osad na okupovaném západním břehu Jordánu. "Tyto volby určí charakter státu, jeho hranice a morální identitu," prohlásil jeden z předních kandidátů strany Vpřed a bývalý premiér Šimon Peres.

Podle předvolebních odhadů mohla Kadima získat i nadpoloviční počet křesel. Jelikož se jí to ale nepodařilo, bude muset hledat partnera do koalice. To může být problém, protože Olmertova strana propaguje stažení izraelských osadníků ze sporného území na západním břehu Jordánu. S tím naprosto nesouhlasí Likud, strana práce se ale přiklání spíš k pozici Kadimy. V Kadimě je i bývalý šéf Strany práce Šimon Peres

Kadima je podle Hamásu nejhorší strana

Svou volbu Izraelci vyjadřovali právě v den, kdy palestinský parlament vyslovil důvěru vládě vytvořené radikálním hnutím Hamás. To se vytrvale hlásí k cíli zničení Izraele. Podle Azíze Duvajka, předsedy palestinského parlamentu, který Hamás také ovládá, je Kadima nejhorší stranou v Izraeli. "Její vítězství znamená pokračování nespravedlnosti, jejíž obětí je palestinský lid," řekl Duvajk po zveřejnění volebních odhadů. Olmert už vyhlásil, že chce stanovit definitivní hranice Izraele. Udávat by je měla bezpečnostní bariéra, jež se nachází i na palestinských územích.

Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) je naopak připravena okamžitě začít jednat s příští izraelskou vládou o naplňování mírového plánu zvaného cestovní mapa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám